Hlavní obsah

Vettel ovládl v Číně oba tréninky

ŠANGHAJ

Red Bull zůstal v pátek v Šanghaji nepřekonán, německý pilot Sebastian Vettel udržel v druhém volném tréninku na Velkou cenu Číny vozů formule 1 první místo výsledkové listiny. Ovšem britší jezdci McLarenu Lewis Hamilton a Jenson Button mu dýchali na záda.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Tréninky na Velkou cenu Číny formule 1 byly v režii Sebastiana Vettela.

Článek

Vettel v Šanghaji vyhrál první i druhý trénink a zajel nejrychlejší čas 1:37,688. Druhý Hamilton zaostal o 166 tisícin sekundy, třetí Button na Vettela ztratil 247 tisícin. "Byl to dobrý den, ale pořád je jen pátek, takže do závodu je stále dost času," řekl Vettel.

"Auto je dobré, ale pořád jezdí nevyrovnaně. Musíme zjistit, proč nám změny, které jsme udělaly, nepomohly," uvedl Button, zatímco Hamilton si opět stěžoval na velké opotřebovávání pneumatik, kvůli kterému se v předchozím závodě propadl z druhého až na osmé místo. "Nejede mi to tak, jak jsme očekávali. Musíme zjistit, jestli je to špatným nastavením nebo nepovedeným vylepšením vozu," dodal.

Rozložení sil je podle všeho stejné jako v předchozích závodech, nejbližším pronásledovatelem Red Bullu zůstává McLaren, přičemž roli favorita nechce pustit z rukou třiadvacetiletý Vettel a může stát prvním jezdcem po sedmi letech, který vyhraje první tři závody sezóny. Naposledy vítězný hattrick z kraje ročníku zaznamenal v roce 2004 jeho krajan Michael Schumacher.

Mercedes v dobré kondici

V dobrém světle se v druhém tréninku ukázal Mercedes, jehož jezdci výsledkovou listinu v první polovině chvíli vedli. Nakonec jim patří čtvrté a páté místo. Problémy postihly Ferrari. Felipe Massa sice zajel šestý čas, ale Fernanda Alonsa dlouho zdržely v garáži potíže s hydraulikou, takže jezdil málo a výsledkem byla 14. pozice.

Nick Heidfeld měl v druhém tréninku znovu slabší chvíli a opět boural. Dokázal se však vrátit na trať a přiblížit boxům, takže ho mechanici dopravili zpět do garáže, vyměnili mu poškozené přední křídlo a poslali zpět na trať. Časová ztráta proto nebyla moc velká a Heidfeld se zařadil před týmového kolegu Petrova na osmé místo.

Na konci výsledkové tabulky tým Hispania Racing potvrdil, že jeho vůz má skutečně zajímavý potenciál ve srovnání s přímou konkurencí. Oba vozy F111 překonaly Virgin, přičemž Liuzzi zvládl kvůli poruše techniky odjet jen tři kola.

Technika dělala problémy také Timu Glockovi, výsledkem bylo jen 12 kol a poslední místo. Ještě hůř dopadl u Force Indie Paul di Resta, jenž kvůli problémům s tlakem paliva v druhém tréninku vůbec nevyjel na trať.

Co se týče vyhlídek na kvalifikaci, tak obavy musí mít u Virginu, protože Timo Glock byl pomalejší než 107 procent nejlepšího času (1:44,526).

Tréninky na GP Číny, třetí závod MS vozů formule 1 v Šanghaji:
1. trénink:
1. Vettel (Něm./RedBull) 1:38,739, 2. Webber (Austr./RedBull) 1:39,354, 3. Hamilton 1:40,845, 4. Button (oba Brit./McLaren) 1:40,940, 5. Heidfeld (Něm./Renault) 1:40,987, 6. Massa (Braz./Ferrari) 1:41,046.
2. trénink:
1. Vettel 1:37,688, 2. Hamilton 1:37,854, 3. Button 1:37,935, 4. Rosberg 1:37,943, 5. M. Schumacher (oba Něm./Mercedes) 1:38,105, 6. Massa 1:38,507.

Reklama

Související témata: