Hlavní obsah

Šéf Hispanie odvolal protest v Monaku, FIA jej uklidnila

PRAHA/MONTE CARLO

Protestovat se nebude. Šéf stáje Hispania Racing Colin Kolles se dočkal ujištění ze strany Mezinárodní automobilové federace (FIA) řešit foukané difuzory a odvolal svůj plán napadnout výsledky Velké ceny Monaka. Kolles žádal okamžitý zákaz využití výfukových plynů ke zvýšení přítlaku na zadní nápravu s poukazem na fakt, že jde o pohyblivý aerodynamický prvek ovládaný plynovým pedálem.

Foto: Sport.cz

Stáj Hispania v Monaku protestovat nebude.

Článek

FIA minulý týden překvapila stáje formule 1, když jen pár dnů před Velkou cenou Španělska vyhlásila okamžité omezení využití výfukových plynů hnaných na zadní difuzor v režimu, kdy motor není pod plynem. Na nátlak týmů však federace své rozhodnutí odložila a nechá jej ještě 16. června přezkoumat Technickou pracovní skupinou. Kolles, jehož tým tzv. foukaný difuzor neužívá, však trval na tom, že technická vychytávka odporuje pravidlům vymezujícím aerodynamiku ve formuli 1 a chtěl napadnout výsledky z Monte Carla.

Svůj úmysl sdělil také v dopise šéfovi FIA Jeanu Todtovi, v němž žádal okamžitou akci. Federace jej ale uklidnila s tím, foukané difuzory jsou na pořadu dne. „FIA nás požádala, abychom se přepnuli do pohotovostního režimu a proto protest odvolávám. Věříme, že federace bude reagovat na foukané difuzory správným směrem,“ podotkl Kolles ve čtvrtek v předvečer formulového svátku v Monte Carlu.

Reklama

Související témata: