Hlavní obsah

VIDEO: Hororová nehoda Péreze v kvalifikaci v Monaku. Pole position pro Vettela

MONTE CARLO

Úřadující světový šampión Sebastian Vettel vyhrál v kvalifikaci na Velkou cenu Monaka, ale více než o jeho pátém pole position v šestém závodu sezóny se hovořilo o vážné nehodě Mexičana Sergia Péreze. Ten se překvapivě probojoval do závěrečné části kvalifikace, jenže v ní pak při výjezdu z tunelu ztratil kontrolu nad svým sauberem a v rychlosti 250 km/h havaroval.

Foto: Robert Pratta, Reuters

Vrak monopostu Sergia Péreze po děsivé nehodě během kvalifikace na GP Monaka.

Článek

Mexický nováček naboural v šikaně před přístavem pravým bokem do svodidel, zcela zrušil pravou stranu monopostu a nezvladatelný vůz pak v plné rychlosti mířil přímo na bariéru z pneumatik. Naštěstí do ní Pérez nenarazil čelně, ale opět pravým bokem. Vpravo od kokpitu po dvou těžkých nárazech prakticky nic nezůstalo...

Na místě byli okamžitě traťoví stevardi, kvalifikace se na 38 minut přerušila. Během této doby se činili záchranáři. Okamžitě bylo jasné, že nehoda je vážná. Hrálo se o vteřiny, Pérez totiž bezprostředně po havárii vůbec nereagoval na výzvy vysílačkou.

Nekonečné minuty záchranáři vyprošťovali zaklíněného jezdce, to vše se odehrávalo za plentou. Pak byl jednadvacetiletý pilot naložen do sanitky a převezen do nemocnice. Tým posléze oznámil, že Pérez byl při vědomí a s lékaři komunikoval, stěžoval si přitom na bolesti nohou a hlavy.

"Jen" otřes mozku a pohmožděné stehno

Zprávy z nemocnice však byly příznivější, z hrozivého karambolu vyvázl Pérez bez vážnějšího zranění, jen s otřesem mozku a pohmožděným stehnem. V péči lékařů zůstane i přes noc, do nedělního závodu nezasáhne. Mechanici Sauberu již pátrají, co mohlo nehodu způsobit. A podle prvních zpráv nic nenasvědčuje tomu, že by se jednalo o technickou závadu.

Vrak monopostu Sergia Péreze po děsivé nehodě během kvalifikace na GP Monaka.foto: Reuters/Robert Pratta

Na stejném místě havaroval i Rosberg

Dopoledne přitom na stejném místě havaroval s mercedesem Nico Rosberg, jeho nehoda se ale obešla bez zranění. Stejně jako karambol Vitantonia Liuzziho z týmu Hispania.

Po restartu kvalifikace se již na čele pořadí nic nezměnilo, první pozici na nedělním startu uhájil Vettel, druhý skončil Jenson Button s mclarenem a třetí Vettelův týmový kolega Mark Webber.

Čtvrté místo získal pro Ferrari Fernando Alonso, pátý byl legendární Michael Schumacherem na mercedesu. Až sedmé místo za Felipe Massou s dalším ferrari mělo patřit druhému jezdci McLarenu Lewisi Hamiltonovi. Jenže britský pilot byl ale dodatečně potrestán za zkrácení trati v jedné z šikan a do závodu vyjede až z devátého místa.

Hamilton dodatečně odsunut ze sedmého na deváté místo

Vettel se po skončení kvalifikace zajímal o Pérezův stav. „Nejdůležitější je, že je v pořádku a při vědomí. Všichni na něj myslíme, přejeme mu to nejlepší. Snad bude v neděli na startu,“ podotkl německý pilot. K samotné kvalifikaci pak doplnil: „Na potvrzení pole position jsem musel dlouho čekat, ale moc mě to potěšilo.“

Také Button s Webberem hovořili především o mexickém pilotovi. „Je skvělé, že Sergio s lékaři hovořil a že je OK,“ uvedl Button, který na stejném místě havaroval v roce 2003 ještě v barvách týmu BAR. „Moc dobře vím, jak nepříjemné a bolestivé to je, proto doufám, že se z toho rychle oklepe,“ dodal. Webber přikyvoval: „Byla to těžká nehoda, naše myšlenky jsou s ním. Je ve výtečných rukou, jsem přesvědčen, že se vrátí.“

Kvalifikace na GP Monaka, šestý závod MS vozů formule 1 v Monte Carlu:
1. Vettel (Něm./Red Bull)1:13,556
2. Button (Brit./McLaren)-0,441
3. Webber (Austr./Red Bull)-0,463
4. Alonso (Šp./Ferrari)-0,927
5. M. Schumacher (Něm./Mercedes)-1,126
6. Massa (Braz./Ferrari)-1,321
7. Rosberg (Něm./Mercedes)-2,210
8. Maldonado (Ven./Williams)-2,972
9. Hamilton (Brit./McLaren)penalizován o 2 místa

Reklama

Související témata: