Hlavní obsah

Východočeši ovládli F1 ve školách a pojedou do Malajsie

BRNO

Studenti Cyber Express týmu z Hradce Králové Jiří Provázek, Dominik Žitný, Iveta Krausová, Eva Málková, Ondřej Králík vyhráli třetí ročník projektu Formule 1 ve školách, vzdělávací soutěže určené studentům středních škol, jejichž úkolem je navrhnout, zkonstruovat a závodit s modelem formule 1. Na nejlepší tým ze sobotního celostátního finále, které proběhlo v Brně, čeká v září celosvětové finále v Malajsii.

Foto: Sport.cz

Jan Charouz závod odstartoval.

Článek

Dopoledne začalo tradičně ústními prezentacemi před porotou. Jako první se představili zástupci uskupení Bez-cu-crew z Tábora. Následoval kolínský 1-DaLS, přerovský Sonic Pulse Speed, Masteride z Letohradu, Czech formula racing z Hradce Králové, Blood Elites z Kolína, Cyber Express z Hradce Králové, Alfa team z Českých Budějovic, Joker team z Uherského Hradiště a Speed Marker team z Dobrušky.

Odpoledne následovala prezentace boxů jednotlivých týmů a také test anglického jazyka, bez něhož se zástupci českého týmu při zářijovém světovém finále v Malajsii neobejdou. Mezitím jednotlivé týmy testovaly své monoposty na připravených závodních dráhách, které byly v obležení veřejnosti. Desítky dětí i dospělých se tlačily u startérů, aby si na vlastní kůži vyzkoušeli rychlost vlastní reakce.

Odstartoval Jan Charouz

Start závodů obstaral Jan Charouz, testovací pilot formule 1 mistrovství světa stáje Renault, který byl patronem týmu Cyber Express. „Měli barvy z mého loňského závodu v Le Mans, ale hlavně mi při Národním finále přišlo, že mají nejprofesionálnější přístup a nejrychlejší auto, což moji volbu usnadnilo,“ vykládal s úsměvem třiadvacetiletý pilot.

Nejrychlejšího času při zápolení deseti finalistů projektu Formule 1 ve školách pak dosáhl Alfa team z Českých Budějovic, když se stopky po absolvování dvacetimetrové vzdálenosti v rychlosti kolem šedesáti kilometrů zastavily na údaji 1,296 vteřiny! Nejrychlejší reakční čas - 0,161 vteřiny - zaznamenal táborský výběr Bez-cu-crew.

Největší důvod k jásotu při závěrečném ceremoniálu však měli Jiří Provázek, Dominik Žitný, Iveta Krausová, Eva Málková, Ondřej Králík ze Cyber Express týmu z Hradce Králové. Kromě absolutního triumfu vyhráli i kategorii Nejlepší marketing, Nejlepší konstrukce a Nejlepší internetové stránky.

Už v pondělí se studenti českých škol mohou začít hlásit do čtvrtého ročníku soutěže prostřednictvím stránek www.F1veskolach.cz.

Výsledky celostátního finále Formule 1 ve školách - Absolutní pořadí:
1. Cyber Express (Hradec Králové), 2. Alfa team (České Budějovice), 3. Blood Elites (Kolín).

Reklama