Hlavní obsah

Nechte "šílence" Hamiltona závodit, žádá Ecclestone

PRAHA

Za své manévry na hranici zdravého rozumu si vysloužil ostrou kritiku. Legendární Niki Lauda označil Lewise Hamiltona za šílence. Britský pilot stáje McLaren má ale i zastánce. Třeba šéf formule 1 Bernie Ecclestone je přesvědčen, že Hamiltonův dravý styl je přesně to, kvůli čemu usedají k televizním obrazovkám milióny diváků na celém světě.

Foto: Vivek Prakash, Reuters

Šéf Formule 1 Bernie Ecclestone

Článek

Hamilton se při posledních závodech v Monaku a Kanadě ukázal jako největší zvíře na trati. V Monte Carlu ukončil nebezpečnými manévry závod pro Felipeho Massu z Ferrari a Pastora Maldonalda z Williamsu, v Montrealu zase ťukl do jezdce Red Bullu Marka Webbera a pak se srazil dokonce s vlastním týmovým kolegou Jensonem Buttonem. Poslední incident však donutil Hamiltona odstoupit ze závodu, zatímco Button se dokázal po opravě vozu prodrat až na první místo.

Chování britského pilota pěkně nadzvedlo řadu bývalých i současných osobností formule 1. Asi s nejtvrdší kritikou se vytasil Lauda, podle nějž se Hamilton pohybuje daleko za hranicí bezpečnosti. „Je úplný blázen. příště někoho zabije,“ soptil mistr světa z let 1975, 1977 a 1984. Neméně slavný Emerson Fitipaldi je přesvědčen, že se světový šampión z roku 2008 „občas chová při předjíždění příliš agresivně“.

Podle Ecclestona by ale měli kritici zmlknout a nechat Hamiltona dělat svou práci. „Pranýřovat Lewise byla chyba. Co chceme je, aby jezdci závodili, a diváci chtějí vidět to samé. Když si zanalyzujete dění na trati a podíváte se, co dělali ostatní závodníci, tak vidíte, že Lewis jel opravdu dobře, stejně jako Sebastian Vettel nebo Jenson Button,“ prohlásil hlavní promotér F1 pro britský list The Independent.

„Nechte Lewise závodit. Nic jiného od něj lidé nečekají. Byl jsem velice blízký přítel Ayrtona Senny. Podívejte se jak jezdil on, to byl pane závodník! A lidé ho za to zbožňovali. Pravda, Lewis předvedl pár manévrů s otazníkem, ale také spoustu naprosto parádních. A to je to, co chtějí fanoušci vidět,“ dodal muž proslulý mnoha kontroverzními výroky.

Reklama

Související témata: