Hlavní obsah

Valencie a Silverstone rozhodnou. Pokud Ferrari neuspěje, odepíše sezónu

PRAHA

Už v polovině července může být všechna pozornost v Maranellu upřena na rok 2012. Výsledky Scuderie v letošní sezóně formule 1 jsou totiž za očekáváním a pokud Fernando Alonso s Felipem Massou nepředvedou při nadcházejících závodech ve Valencii a v Silverstonu solidní výsledek, je vedení připraveno letošní rok odepsat.

Foto: Eugene Hošiko, ČTK/AP

Při pohledu na pořadí šampionátu má Fernando Alonso k úsměvu daleko.

Článek

V Poháru konstruktérů obrovská ztráta na týmy Red Bull i McLaren, v šampionátu jezdců se Alonso s Massou krčí pěkně pospolu na pátém a šestém místě. Takhle si vedení Scuderie letošní sezónu nepředstavovalo. Naposledy v Kanadě si mohli všichni v boxech palce umačkat, aby to vyšlo na stupně vítězů, výsledkem ale bylo pouhých osm bodů na kontě Massy.

Pořadí MS (po 7 závodech z 19)
1. Vettel (Red Bull) 161 bodů, 2. Button (McLaren) 101, 3. Webber (Red Bull) 94, 4. Hamilton (McLaren) 85, 5. Alonso (Ferrari) 69, 6. Massa (Ferrari) 32.
Pohár konstruktérů (po 7 závodech z 19)
1. Red Bull 255 bodů, 2. McLaren 186, 3. Ferrari 101.

Manko na Red Bull tak narostlo na 154 bodů a na suverénního lídra šampionátu Sebastiana Vettela ztrácí lépe postavený Alonso 92 bodů. A bosové z Maranella se pomalu začínají poohlížet po ručníku, přestože do dalších dvou Velkých cen se ještě obrnilo trpělivostí. Při Velká ceně Británie v polovině července by totiž mohl být už v platnosti zákaz foukaných difuzorů, který by mohl poměry na startovním roštu změnit.

„Po závodu v Monaku jsem říkal, že rozhodující pro náš přístup k letošní sezóně budou nadcházející dva závody. Podnik v Kanadě byl samozřejmě obrovským zklamáním. Nepředstavili jsme se ve špatném světle a tak málo bodů jsme si nezasloužili. Ve Valencii proto musíme urvat maximum bodů. A v Silverstonu uvidíme, zda omezení difuzorů přinese nějaký efekt. Po závodu v Británii bychom měli být schopni rozhodnout, zda je ještě nějaká naděje na slušný výsledek v letošní sezóně,“ prohlásil šéf Scuderie Stefano Domenicali.

Reklama

Související témata: