Hlavní obsah

Vettel ani omylem nepojede na jistotu. Vymaže Schumacherův rekord?

PRAHA

Kdo ví, zda slavně nepřepíše rekord svého legendárního krajana Michaela Schumachera. Sebastian Vettel si v nedělní Velké ceně Evropy ve Valencii dojel pro šestý letošní triumf, jímž jen zvýraznil své suverénní vedení v průběžném pořadí mistrovství světa vozů formule 1. Jezdec týmu Red Bull má po osmi odjetých závodech pohodlný náskok, rozhodně ale odmítá, že by v druhé polovině šampionátu jel na jistotu.

Foto: Mathieu Belanger, Reuters

Sebastian Vettel není k zastavení...

Článek

Vettel po Valencii vede šampionát s náskokem 77 bodů na Jensona Buttona ze stáje McLaren a svého stájového kolegu Marka Webbera. Žádné jištění a klidnou plavbu za druhým titulem v řadě ale neplánuje. Hlad po vítězství je silnější. „Nekoukám na bodový odstup. Samozřejmě že titul je hlavním cílem, ukrajujeme z něj ale krok za krokem. Pokud je naděje na vítězství, tak za ním jdeme. Může se totiž stát, že přijde výpadek a budeme rádi za pár bodů. Proto musíme dál odvádět co nejlepší výkony, zůstat hladoví po vítězstvích. Pořád nás čeká dlouhá cesta,“ meditoval německý jezdec, jehož v neděli čeká oslava 24. narozenin.

Soupeři bez uzardění hlásí do médií, že o majiteli letošního titulu je jasno. A úřadující mistr světa by teoreticky v následujících třech závodech v Silverstonu, na Nürburgringu a Humgaroringu vůbec nemusel startovat a přesto by neopustil v pořadí šampionátu první příčku. Nechat ubíhat myšlenky takovým směrem ale v týmu Red Bull nikoho ani nenapadne. „Na rozebrání je pořád obrovské množství bodů. A nikdy nevíte, co se může stát. Proto se naše uvažování odvíjí závod od závodu,“ potvrzuje šéf stáje Christian Horner.

Za dva týdny ve Velké Británii navíc vstoupí v platnost omezené využití foukaného difuzoru a efekt úpravy pravidel je stále předmětem spekulací. „Během dosavadního průběhu šampionátu jsme si dokázali vybudovat silnou pozici. Stále ale ještě nejsme ani v polovině a kdo ví, co úprava pravidel přinese,“ podotkl Horner.

Jisté je však jedno: šest Vettelových vítězství z osmi závodů znamená úspěšnost 75 procent. A pokud by německý šampión dokázal tento trend udržet, mohl by narušit hegemonii sedminásobného mistra světa Michaela Schumachera, který je držitelem prakticky všech rekordů ve formuli 1. V roce 2004 legendární Němec posunul hranici maxima při tažení za posledním titulem, když v jedné sezóně vyhrál třináct závodů (z osmnácti, úspěšnost 72 procent). Vettel má před sebou ještě jedenáct startů. Dokáže přidat osm triumfů a sesadit svého slavného předchůdce?

Reklama

Související témata: