Hlavní obsah

Kubicovi po nehodě, kterou málem nepřežil, pomáhá v návratu přítelkyně Edyta

PRAHA/PIETRASANTA

Pilot F1 Robert Kubica se po těžké havárii při rallye před pěti měsíci pomalu vrací. Krok za krokem naplňuje svůj sen, znovu usednout za volant monopostu. Šestadvacetiletý Polák věří, že to s pomocí přítelkyně Edyty dokáže, ale o termínu nemluví.

Foto: Sport.cz

Polský jezdec formule 1 Robert Kubica s přítelkyní Edytou.

Článek

„Cítím se den ode dne lépe. Dělám pokroky, vrací se mi síla. Ale hovořit o nějakých konkrétních datech nemohu. Důležité je, že rehabilitace probíhá podle předpokladů. Už také trénuji, posiluji,“ vzkázal prostřednictvím svého webu fanouškům polský sympaťák. „Všem moc děkuji za povzbudivá slova. Opravdu moc mi to pomáhá,“ zdůraznil. Zatím však oficiálně s médii nekomunikuje. „Nemám, co bych řekl.“

Od únorové havárie na italské provinční Andora Rally, kterou málem nepřežil, mu dny ubíhaly hodně pomalu. Prodělal několik operací. Lékaři bojovali především o jeho pravou ruku. Nejprve to vypadalo na amputaci, pak na její nehybnost. Nyní už hýbe všemi prsty. Jen s citlivostí a reakcí palce je problém. „Musím být při léčení hodně trpělivý,“ ví Kubica.

Rehabilituje šest hodin denně

Rehabilitace probíhá na speciální klinice v italském městečku Pietrasanta asi dvaatřicet kilometrů od slavné Pisy a pár kilometrů od Viareggia. Tým doktora Ricarda Ceccarelliho dělá zázraky. „Denně rehabilituji šest hodin, také trénuji a jezdím na vycházky,“ popsal svoje dny Kubica.

Za jeho pokroky však nejsou jen lékaři. Denně se o něj stará také jeho osmadvacetiletá přítelkyně Edyta Witasová. Plachá dívka, s níž se před lety seznámil doma v Krakowě, nemá publicitu ráda. Kubica se s ní nikde na oficiálních akcích neukazoval.

„Edyta to nechtěla, já jsem na ni pyšný,“ odmítl narážky bulváru na to, že se nikde s přítelkyní neukáže, a jestli vlastně existuje. Svoje soukromí si také velmi pečlivě hlídá. Ani o svatbě nemluví, ale svým nejbližším přátelům už řekl, že Edyta je ta pravá a v nejtěžších Kubicových chvílích to potvrdila. Přesto se pár společných snímků v poslední době objevilo. Získal je polský server fakt.pl a pocházejí právě z Pietrasanta.

Kliniku Kubica opouští jen v její přítomnosti, když ho vozí na pravidelné výlety a krátké procházky v tichu okolní přírody. Stále totiž chodí o berlích. „Psychicky je na tom Robert velmi dobře, je opravdu hodně silný. Jsem přesvědčený, že se znovu posadí za volant vozu formule 1, ale opravdu nelze hovořit o nějakém termínu. Rozhodující budou cvičení na simulátoru. Především se musí vrátit úplná pohyblivost a citlivost do prstů pravé ruky, to je základní předpoklad úspěchu rehabilitace,“ cituje polský web fakt.pl manažera Daniela Morelliho.

Také vedení stáje Lotus Renault věří v Kubicův návrat, stejně jako celé Polsko. „On to dokáže, znám Roberta velmi dobře. Má obrovskou vůli,“ řekl o něm jeho kamarád, tovární jezdec týmu Škoda Jan Kopecký, který s ním komunikuje jako jeden z mála jeho nejbližších. Podle optimistických předpokladů by mohl Robert usednout za volant formule ještě letos v závěru roku. Spíš ale jen tréninkově. Na závodění to nebude. „Zázraky se dějí, ale nic nelze uspěchat. Až budu cítit, že přišla ta chvíle, vsoukat se opět do kokpitu, udělám to,“ dodal Kubica.

Reklama