Hlavní obsah

Brawn má jasnou vizi: Mercedes za dva roky bojuje o titul

PRAHA

Už druhou sezónu od senzačního tažení za titulem hrají ve formuli 1 druhé housle a nic s tím nenadělal ani legendární Schumi. Loni se stáj Mercedes GP pod vedením Rosse Brawna dostala alespoň třikrát na stupně vítězů, letos ani to ne. Do dvou let má být ale všechno jinak...

Foto: Jacques Boissinot, ČTK/AP

Tým Mercedes chce v roce 2013 bojovat o titul ve formuli 1. Zřejmě však již bez Michaela Schumachera (vpředu), který má smlouvu do r. 2012.

Článek

Michael Schumacher se v posledních závodech jevil v nejlepším světle od ostře sledovaného návratu v roce 2010, jeho maximem ale zůstává čtvrté místo. Stejná pozice patřila týmu v Poháru konstruktérů i loni a nejspíš mu připadne i letos. A to stáji namlsané nedávným titulem pochopitelně nestačí.

Sám Brawn však nečeká, že by v příštím roce začal jeho tým hrát prim. „Snažíme se být rok od roku lepší a z této perspektivy samozřejmě nemůžeme být s aktuálním postavením spokojení. Loni jsme byli čtvrtí a letos jsme zase. Dalším krokem v příští sezóně proto musí být boj o druhou a třetí příčku v Poháru konstruktérů. A v roce 2013 se musíme bít o titul. Pokud zlepšení nepřijde, budeme muset změnit kompletně strategii a přístup,“ přemítal týmový boss v rozhovoru pro španělský deník El País.

Přestože Mercedes evidentně nestačí jak suverénnímu Red Bullu, tak stájím McLarenu a Ferrari, které se snaží narušit hegemonii Sebastiana Vettela, nervozita v týmu prý cítit není. „Všichni vědí, o čem soutěžení ve formuli 1 je. Kdo tuhle výzvu nezkusil, nepochopí. F1 je nekonkurenčnější a nejkomplikovanější šampionát, a kdyby byla cesta k triumfům jednoduchá, nikoho by nebavil,“ poznamenal Brawn.

V příštím roce však šéf Mercedesu neočekává příliš odlišný scénář od letošní sezóny. S minimem úprav v regulích podle něj bude pokračovat vláda Red Bullu. „Pokud jste na koni, tak to je přesně scénář, jaký si přejete. Pokud se pravidla zásadně nemění, zužuje se výrazně prostor pro rozdílný výklad a tím získání možné výhody na úkor ostatních stájí,“ dodal Brawn.

Výraznou změnu poměrů na startovním roštu lze pravděpodobně očekávat až v roce 2014, který bude jedním z historických milníků formule 1. Platit totiž začne zásadní úprava technických regulí, s níž mj. přijdou přeplňované motory o objemu 1600 ccm (více zde).

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Miami - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240504T18 : 00:00+0200
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
  Velká cena Miami - kvalifikace dnes 22 : 00
20240504T22 : 00:00+0200
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články