Hlavní obsah

Sedm let od tragické Schumacherovy nehody: Jaký je skutečný stav legendy?

Sedm let. Přesně na den. Devětadvacátého prosince roku 2013 šokovala celý svět zpráva o tragické nehodě legendárního pilota formule 1 Michaela Schumachera. Jedna z největších postav historie sportu při lyžování v Alpách narazila hlavou do skály a v kritickém stavu byla převezena do nemocnice. Od té doby se jednapadesátiletý Němec na veřejnosti neukázal. O jeho skutečném zdravotním stavu veřejnost moc neví, přesto řada informací dává tušit smutnou pravdu.

Foto: Profimedia.cz

Legendární pilot formule 1 Michael Schumacher

Článek

Psal se 29. prosinec roku 2013 a za pět dní měl Michael Schumacher oslavit své 45. narozeniny. Závěr roku trávil se svou rodinou na lyžování v Alpách, když se mu zcela zásadně změnil život.

Po nešťastném pádu, při kterém narazil hlavou do skály, byl převezen v kritickém stavu do nemocnice, a i když ho lékaři dokázali z bezprostředního ohrožení smrtí dostat, jeho skutečný stav je zahalen tajemstvím.

Fanoušci mohli od té doby nesčetněkrát slyšet "zaručené" zprávy o tom, že Schumacher může chodit i mluvit, až po ty, které informovaly o jeho smrti. Žádné z nich se nepotvrdily, rodina sedminásobného mistra světa se uchýlila k opakovaným vyjádřením o tom, jak Schumacher bojuje a je v péči nejlepších odborníků.

Schumacher na veřejnosti? Zatím ne

I přes přísné embargo na jakékoliv další informace lze postupem času vyčíst, jaký je pravděpodobný stav německé legendy. S jistotou veřejnost ví, že vítěz 91 Velkých cen utrpěl velmi vážné zranění mozku, absolvoval dvě operace, po kterých byl šest měsíců udržován v umělém spánku. Od září roku 2015 se z devastujících zranění zotavuje ve své rezidenci na břehu Ženevského jezera, kde o něj pečuje tým lékařů.

Foto: Sport.cz

Michael Schumacher stále bojuje o návrat do života

Schumacher se měl veřejnosti ukázat aspoň prostřednictvím médií v krátkém prostřihu v rámci dokumentárního filmu v roce 2019, i z toho však nakonec sešlo.

O tom, v jakém stavu je legenda formule 1 v současnosti, se rozpovídala hrstka přátel, která má k němu přístup. "Mám o Michaelovi dost informací a viděl jsem ho. Ale nemůžu o tom mluvit. Z respektu k němu a jeho rodině. Modlím se za něj a věřím, že se to zlepší," říkal nedávno bývalý Schumacherův parťák ze stáje Ferrari Felippe Massa.

Daleko konkrétnější však byla bývalá manželka italského multimilionáře Flavia Briatoreho, který se výrazně angažoval ve formuli 1, Elisabetta Gregoraciová. "Schumacher nemluví, nemůže se pohybovat. Komunikuje jen očima. Bezprostřední přístup kromě vlastní rodiny k němu mají již jen tři další lidé," prozradila italským médiím.

Schumacher vnímá okolí

Zprávy o tom, že se německý pilot se svým okolím dorozumívá jen na základě očního kontaktu, nemůže chodit a ve všech ohledech je odkázán na své okolí, potvrdily později i další zdroje. Ty zároveň uvádějí, že je údajně schopen plně vnímat své okolí a uvědomovat si svou situaci.

Mick Schumacher si vyzkoušel formuli, kterou proslavil jeho otec

V červnu minulého roku podstoupil Schumacher podle dostupných informací v Paříži léčbu pomocí kmenových buněk. "Cílem je obnovit Michaelův nervový systém, ale tato léčba má krajně nejistý výsledek," potvrdil ošetřující lékař Philippe Menasché.

Jak léčba probíhá a jaké jsou další perspektivy ohledně vývoje zdravotního stavu jedné z největších postav světového sportu, však jasné není.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama