Hlavní obsah

VIDEO: Mercedes něco tají, obávají se v Red Bullu. Chystá Brawn tažení jako v roce 2009?

PRAHA

Nový vůz týmu Mercedes GP absolvoval ve čtvrtek úspěšný shakedown na okruhu v Silverstonu a je připraven zasáhnout příští týden do testů v Barceloně. Stáj Rosse Brawna je však dál velice skoupá na informace o novém monopostu a konkurence již vyjádřila obavu, zda se Mercedesu nepodařilo přijít s nápadem, který by znamenal zásadní náskok před ostatními. Jako v roce 2009, kdy si Jenson Button v barvách Brawnova týmu dojel pro premiérový titul mistra světa.

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Chystá starý lišák Ross Brawn překvapení pro konkurenci v čele s mistrovským Red Bullem? Již brzy bude jasněji...

Článek

Nový monopost Mercedesu v Silverstonu

Monopost s označením Mercedes F1 W03 absolvoval ve čtvrtek v Silverstonu povolených sto kilometrů v rámci demonstrace pneumatik Pirelli. Polovinu kilometrů odjel dopoledne Nico Rosberg, druhou polovinu pak odkroutil za volantem Michael Schumacher. Bezprostředně po úspěšné premiéře na dráze začal tým s přípravou přesunu do Barcelony.

„Bylo to malinko složitější, jezdili jsme na ukázkových gumách a na zkráceném okruhu. S monopostem jsme nicméně zvládli vše, co jsme potřebovali. Během shakedownu se nevyskytly žádné mouchy a celý tým se už moc těší do Barcelony,“ uvedl viceprezident Mercedesu Norbert Haug pro britský magazín Autosport.

Podrobnosti stále chybí 

Nový vůz Mercedesu nicméně dál obestírá tajemná aura. Na týmovém webu nejsou o testu v Silverstonu podrobnější informace, do zpravodajských agentur nepřišly žádné fotografie. Týmové video ze Silverstonu nabízí jen omezený výhled z kokpitu, celkový pohled na vůz chybí. Ví se, že Mercedes sáhl podobně jako většina ostatních týmů k designu se „zlomeným“ nosem, což potvrdil snímek publikovaný v pátek odpoledne na webu Autosportu.

„Nos je nejdiskutovanější věc. Někdo již zaregistroval, že jsme také zvolili variantu se schodem. Jde o povedené řešení, velmi dynamické,“ poznamenal bez dalších podrobností Haug.

Tajnosti s představením nového auta už stačily vyvolat u konkurence obavy, zda se Brawnův tým opět nevytasí s revolučním řešením jako před třemi lety, kdy byl díky revolučnímu dvojitému zadnímu difuzoru v jednom kole o půl sekundy rychlejší než konkurenti. „Předpokládám, že se snaží něco skrýt. Musí to být něco, co by šlo velice rychle okopírovat, jinak by tak dlouho nedrželi vůz v tajnosti,“ přiznal konstruktér mistrovského Red Bullu Adrian Newey v německém listu Bild. „Zdá se, že přišli na něco speciálního v přední části vozu,“ doplnil poradce Red Bullu Helmut Marko.

Mercedes odkládá premiéru podobně jako v roce 2009. První oficiální test absolvoval v Jerezu s loňským autem a zvládne s letošním monopostem jen dva testy. Před třemi lety po odložené premiéře začala stáj Rosse Brawna diktovat vývoj šampionátu podle vlastního scénáře a Jenson Button se na konci sezóny dočkal premiérového titulu mistra světa. Tým navíc ovládl i Pohár konstruktérů.

Reklama

Související témata: