Hlavní obsah

Kvalifikaci v Melbourne ovládl McLaren, Ferrari propadlo. Vettel si vyjel šesté místo

Melbourne

Vydařený start do sezóny zažívá stáj McLaren. Kvalifikaci na Velkou cenu Austrálie, první závod sezóny formule 1, totiž opanoval Lewis Hamilton, z první řady navíc do nedělního závodu vyjede i jeho stájový kolega Jenson Button. Třetí místo si překvapivě vyjel pilot Lotusu Romain Grosjean. Až šestou pozici obsadil úřadující mistr světa Sebastian Vettel s Red Bullem, ještě hůře si vedlo Ferarri...

Foto: Rob Griffith, ČTK/AP

Kvalifikaci v Austrálii opanoval McLaren. Pole position si vyjel Lewis Hamilton (vlevo), druhý skončil Jenson Button.

Článek
Fotogalerie

Začátek kvalifikace týmy využily pro další trénink, aby alespoň částečně dohnaly čas, který ztratily v pátek kvůli dešti. Brzy po otevření boxové uličky tedy bylo na trati rušno a všichni kroužili jedno kolo za druhým.

Závěr první části přinesl velké zklamání týmu Lotus. Zatímco Grosjean bez problémů postoupil s třetím nejlepším časem, Räikkönen byl první nepostupující. Fin chyboval v posledním kole a spolu s jezdci Caterhamu, Marussie a HRT musel z vozu ven. Nejlepší čas první části zajel Kobajaši.

HRT nesplnilo kvalifikační limit, oba jeho jezdci na něj ztráceli víc než sekundu a na startovní rošt se v neděli pravděpodobně nepostaví. Kartykejan navíc překážel ostatním jezdcům v rychlých kolech, což si vyžádalo pozornost stewardů. Ze stejného důvodu byl vyšetřován i Pedro de la Rosa.

Jezdci Ferrari do závěrečné části nepostoupili

Hned na úvod druhé části kvalifikace padl za oběť Albert Parku další mistr světa. Fernando Alonso chyboval v nájezdu do první zatáčky, když při brzdění najel koly na trávu. Po smyku uvízl ve štěrkové únikové zóně a kvalifikace byla přerušena, aby mohli traťoví komisaři jeho vůz bezpečně odstranit.

Další zklamání pro Ferrari přišlo po přerušení, když Felipe Massa nedokázal zrychlit na potřebnou úroveň. Ačkoliv měl více času a více kol než týmový kolega, nedokázal ho překonat a na roštu obsadil až 16. místo. Za branami první desítky dále zůstali Vergne, Alonso, Kobajaši, Senna, di Resta a Pérez. Jako nejrychlejší postoupili jezdci Mercedesu v čele s Rosbergem.

První měřené pokusy poslední části vynesly do čela klasifikace Lewise Hamiltona. Pilot McLarenu se ujal vedení s obrovským náskokem tří čtvrtin sekundy před Vettelem, Schumacherem, Buttonem, Grosjeanem a Rosbergem.

Schumacher skončil čtvrtý

V druhém měřeném kole Hamilton sice nezrychlil a jeho soupeři ano, ale na udržení pole position mu to stačilo. Do první řady se vedle něj posunul týmový kolega Jenson Button. O překvapení se třetím místem postaral Romain Grosjean, jehož v druhé řadě doplní Michael Schumacher.

Třetí řada patří pátému Webberovi a šestému Vettelovi. Red Bull tak nevytáhl eso z rukávu, jak měl ve zvyku v posledních letech na konci kvalifikací. Za obhájce titulů se postaví Rosberg, Maldonado, Hülkenberg a Ricciardo.

Kvalifikace na GP Austrálie, úvodní závod MS vozů F1 v Melbourne:
1. Hamilton 1:24,922,
2. Button (oba Brit./McLaren) 1:25,074,
3. Grosjean (Fr./Lotus) 1:25,302,
4. Schumacher (Něm./Mercedes) 1:25,336,
5. Webber (Austr./Red Bull) 1:25,651,
6. Vettel (Něm./Red Bull) 1:25,668,
7. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:25,686,
8. Maldonado (Ven./Williams) 1:25,908,
9. Hülkenberg (Něm./Force India) 1:26,451,
10. Ricciardo (Austr./Toro Rosso) bez času.

Reklama

Související témata: