Hlavní obsah

Pilotka De Vilottaová přišla po nehodě o pravé oko, hvězdy F1 jí vyjadřují podporu

Londýn
Aktualizováno

Těžká úterní havárie na letišti v britském Duxfordu piloty formule 1 otřásla. Tím spíše, že po ní se ocitla v ohrožení života jejich kolegyně María De Villotaová (32), testovací jezdkyně ruské stáje Marussia. Španělku lékaři operovali od úterního dopoledne do středečního rána. I přes veškerou péči týmu neurologů a plastických chirurgů nakonec De Villotaová přišla o pravé oko a je v kritickém, ale stabilizovaném stavu.

Foto: Rob Griffith, ČTK/AP

Testovací jezdkyně ve formuli 1 María de Villotaová, členka ruské stáje Marussia

Článek

„Jsem celou svou energií s tebou!" vzkázal své krajance Fernando Alonso ze stáje Ferrari, aktuální lídr světového šampionátu.

Byla to hodně krutá premiéra. Španělka usedla vůbec poprvé za volant monopostu MR-01 a testovací jízdy nezvládla. Bourala sice ve zdánlivě nevinné rychlosti 50 km/h, bohužel narazila do zvedací rampy přistaveného kamiónu. A strašlivý náraz ji málem stál život...

Z letiště v Duxfordu byla dcera bývalého pilota formule 1 Emilia de Villoty převezena do nemocnice v Cambridge a ve středu následoval převoz do Londýna a operace fraktury lebky.

„Momentálně čekáme na zprávy o tom, jak proběhla operace," oznámil odpoledne Carlos Gracia, šéf španělského automobilismu, v rozhovoru pro rádio Cadena Ser.

Údajně byla 15–20 minut v bezvědomí

De Villotaová byla údajně po nárazu 15–20 minut v bezvědomí, ale probrala se a mluvila ještě před tím, než byla převezena do nemocnice Addenbrooke v Cambridge.

„María je teď v našich srdcích," napsal na Twitter Daniel Ricciardo, pilot stáje Toro Rosso. „Je to hrůza. Mé myšlenky jsou v kritické chvíli s Maríí a její rodinou," přidal se Jenson Button z McLarenu. „Jsem otřesen tím, co se stalo. Upřímně doufám, že se María dá rychle do pořádku. Myslím teď jen na ni a její rodinu," podpořil De Villotaovou její stájový kolega Charles Pic.

Reklama