Hlavní obsah

Formule 1 na Olympijském stadiónu v Londýně? Nabídka je na stole

Londýn

Co bude s Olympijským stadiónem v Londýně po skončení letošních her? Uvažuje se o několika variantách využití sportovního stánku. Ve hře jsou tři fotbalové a jedna motoristická. Okolo ochozů i uvnitř samotného stadiónu by se totiž v budoucnu mohly prohánět monoposty formule 1. Mocný boss "efjedniček" Bernie Ecclestone se přitom netají tím, že závod v Londýně by bral všema deseti.

Foto: Miguel Vidal, Reuters

Velká cena v okolí Olympijského stadiónu? Eccleston by Londýn bral.

Článek

Čtyři nabídky má na stole London Legacy Development Corporation, která bude o využití stadiónu jednat se zájemci. Zájem projevily fotbalové kluby West Ham a Leyton Orient, dále pak i jeden univerzitní tým. Vedle toho se ale hovoří i o ambiciózním plánu na Velkou cenu formule 1.

V Británii se už jeden závod nejrychlejších monopostů koná, a to v Silverstonu. Ten by z kalendáře nezmizel, okruh ležící asi 120 kilometrů od Londýna má smlouvu až do roku 2027. Britové by tak mohli na formuli hned dvakrát.

S myšlenkou londýnské Grand Prix v okolí Olympijského stadiónu už se seznámil promotér Ecclestone, bez jehož souhlasu by byla nerealizovatelná. „Přišli s tím, že závod formule 1 by se jel okolo stadiónu, na něm i mimo něj. Chtěli se ujistit, jestli bych měl zájem,“ konstatoval Ecclestone, který se za plán dosud nepostavil plnou vahou, protože společnost Intelligent Transport Solutions ještě nevyhrála výběrové řízení na provoz stadiónu.

Vysněná destinace

Již dříve se však Ecclestone nechal slyšet, že Londýn by byl pro F1 vysněnou destinací. Ecclestone si představoval řvoucí monoposty pod okny Buckinghamského paláce a byl by dokonce ochotný vytáhnout z vlastní kapsy přes miliardu korun na uskutečnění celého plánu. Kdyby neklapla tahle poněkud ztřeštěná varianta, druhá verze v okolí Olympijského stadiónu by už mohla být reálnější.

Reklama

Související témata: