Hlavní obsah

Alonso kvalifikaci na GP Německa kvůli dešti nechtěl jet, nakonec slaví pole position

Hockenheim

Španělský pilot Fernando Alonso se přimlouval za to, aby se poslední část sobotní kvalifikace na Velkou cenu Německa formule 1 odsunula. Důvodem byla voda, která na trať napadala v průběhu druhé části a Alonso ji považoval za nebezpečnou. Kvalifikace však nakonec pokračovala a právě Alonso se stal jejím vítězem. Druhý dojel Sebastian Vettel z Red Bullu, třetí Vettelův stájový kolega Mark Webber a čtvrtý domácí Michael Schumacher.

Foto: Alex Domanski, Reuters

Vítěz kvalifikace GP Německa Fernando Alonso (uprostřed). Vpravo druhý Sebastian Vettel, vlevo Mark Webber.

Článek

V úvodní části kvalifikace se ještě jelo na suchém povrchu a účast ve druhé části zachraňovali na poslední chvíli dva jezdci, od kterých se to neočekávalo. Prvním byl Webber a druhý domácí miláček Schumacher. Oba však byli úspěšní.

V přestávce mezi první a druhou části začalo nad okruhem v Hockenheimu pršet. A sedminásobný mistr světa na mokré trati zajel druhý nejlepší čas, na zcela mokré trati ho předčil pouze Brit Lewis Hamilton. Do finální části kvalifikace nepostoupili například Nico Rosberg z Mercedesu, Felipe Massa z Ferrari či Kamuj Kobajaši ze Sauberu.

Očekávalo se, zda třetí část začne podle časového plánu. Na trati totiž ležela vrstva vody a například Fernando Alonso vybízel vedení závodu, aby se závěrečná část o několik minut odložila. Kvalifikace však nakonec pokračovala ihned. A právě Alonso v ní dominoval, když zaznamenal nejrychlejší čas.

Druhé a třetí místo pro sebe vyjeli piloti stáje Red Bull Sebastian Vettel a třetí Mark Webber. Na čtvrté příčce dojel domácí Schumacher. Pilot mercedesu však bude v neděli startovat ze třetí příčky, Australan Webber totiž přijde na startu kvůli penalizaci za změnu převodovky o pět pozic.

Kvalifikace F1 na Velkou cenu Německa:
1Fernando AlonsoFerrari1:40,621
2Sebastian VettelRed Bull+0,405
3Mark WebberRed Bull+0,875
4Michael SchumacherMercedes+1,838
5Nico HülkenbergForce India+2,880
6Pastor MaldonadoWilliams+3,329
7Jenson ButtonMcLaren+3,492
8Lewis HamiltonMcLaren+3,565
Pozn.: Webber bude na startu odsunut o pět míst dozadu kvůli výměně převodovky.

Reklama

Související témata: