Hlavní obsah

O Ecclestona se v Anglii i Německu zajímá policie a ještě ho zlobí dcera

Londýn/Praha

Hlavu plnou starostí má v posledních týdnech velký šéf Formule 1 Bernie Ecclestone (81). Na krku má daňové úředníky a policii v Anglii i Německu a ještě k tomu se objevily problémy se starší dcerou Tamarou (28), která se velmi hlasitě rozešla s přítelem.

Foto: Graham Hughes, ČTK/AP

Šéf F1 Bernie Ecclestone má problémy

Článek

Ecclestone nepřijel o víkendu na GP Německa, což se mu nestává často. Důvodem byly obavy ze zatčení německou policií. Ta po něm jde kvůli úplatku 45 miliónů dolarů (asi 945 mil. korun), který měl dát v roce 2005 německému bankéři Gerhardu Gribkowskému z BayernLB za „hladký“ prodej práv na F1.

Všechno se ale provalilo a Gribkowski už je za mřížemi. Dostal trest na osm a půl roku, což ho zlomilo natolik, že slíbil proti Ecclestonovi vše vypovědět, jen když mu soud ubere alespoň dva roky. „Německé úřady se rozhodly podle toho, co jim pan Gribkowsky řekl. Já jsem vypověděl pravdu a nevidím důvod, proč bych měl být obviněn. Do Německa jsem ale nejel. Člověk nikdy neví, co v takové kauze koho napadne,“ vysvětloval Ecclestone pro Reuters svoji absenci. Jenže v Německu na něj chystají žalobu.

Ani v Anglii nemá klid

Ani v Anglii však nemá klid. Tam po něm jde daňový úřad v souvislosti s krácením daní, které má spojitost se stejnou aférou. „Nedivím se, že mne kontaktují, když existuje taková aféra. Jsem ale klidný,“ konstatoval Ecclestone. Klidný prý ale být nemůže, protože daňové úniky jsou prý v řádech desítek miliónů liber.

Ecclestone, který se najednou znovu cítí být kovaným Britem, dělá, co může, aby se zalíbil. Nejprve se bil v médiích za ostře Kritizované pořadatele britské GP v Silvertone a vzápětí nabídl projekt závodu formule 1 v Londýně, jehož centrem by byl nový Olympijský stadión a přilehlý park. Úřady toto gesto berou jen jako snahu získat na svoji stranu veřejnost.

A aby toho nebylo málo, jeho starší dcera Tamara se halasně rozešla se svým přítelem, realitním makléřem Omarem Khyamim. Jejich vztah se otci modelky a moderátorky hrubě nelíbil, protože Khyami v minulosti rok a půl seděl za finanční podvody. Tamara však tvrdila, že on je ten pravý.

Teď se ale na internetu objevilo porno, v němž její vyvolený, s nímž po dvou a půl leté známosti plánovala romantickou dovolenou v St. Tropez a pak možná i svatbu, hrál hlavní roli. Jeho výmluvy i omluvy byly marné. Vyletěl z domu s pár věcmi a přišel i o luxusní Lamborghini, které dostal od snoubenky. Ecclestone utřel dceři slzy, ale rozchod ho potěšil, byť takový skandál si nepřál.

Jeho mladší dcera Petra (23) takové problémy nedělá, alespoň zatím. Ecclestone v posledních týdnech dokonce prý vylepšuje vztahy se svojí exmanželkou Slavicí (54). „Chci jen klid a pohodu se svými nejbližšími,“ tvrdí Ecclestone, který se prý v žádném případě nevzdá svého postavení v F1, byť mu bude v říjnu dvaaosmdesát. „Pořád mám velké plány a ty je třeba zrealizovat,“ tvrdí imperátor nejpopulárnější automobilové disciplíny.

Reklama

Související témata: