Hlavní obsah

Vettel v Indii vyrovnal rekord Senny. Téměř tisíc kilometrů jej nikdo nepředjel

Dillí

Už tři závody dominuje německý pilot Sebastian Vettel v monopostu Red Bull mistrovství světa formule 1, aniž by našel skutečného soupeře. Od Grand Prix Japonska nikomu nepřepustil vedení v závodě ani na jediný metr. V neděli při Grand Prix Indie byl zcela suverénní od tréninku a slavil celkově čtvrtý triumf v řadě. Není divu, že už dominuje šampionátu s náskokem třinácti bodů na druhého Alonsa ve Ferrari.

Foto: Mark Baker

Sebastian Vettel si na pódiu po GP Indie vychutnává německou hymnu, vpravo vedle něj stojí jeho týmový kolega Australan Mark Webber.

Článek

„Okruh v Indii mi neuvěřitelně sedí. První sektor se mi tolik nelíbí, je pomalý s dlouhými rovinkami. Ale zbytek trati je moc pěkný," rozplýval se v cíli sedmnáctého dílu šampionátu Vettel, který vyhrál v Dillí i všechny tři tréninky.

Následně dominoval i kvalifikaci. A v závodě nebylo o jeho triumfu pochyb, protože po startu z prvního místa vyrazil bezchybně a nerozhodily jej ani technické problémy s podvozkem v posledních kolech.

Německý dvojnásobný mistr světa v Indii vyrovnal rekord legendárního Brazilce Ayrtona Senny, který v roce 1989 rovněž ovládl tři závody, aniž by pustil kohokoliv ze soupeřů byť jen na jediné kolo do čela. Celkem 168 kol a 924,096 kilometrů, to je součet čísel z GP Japonska, Koreji a Indie znamenajících Vettelův jedinečný zápis do historie.

„Jsem skutečně hrdý, že jsem vyrovnal rekord tak skvělého závodníka a tři závody jel v čele. Všichni mají Ayrtona v paměti, protože byl nejen mimořádně úspěšný a mnoho statistik nese jeho jméno, ale šlo o skvělého člověka. Je štěstí být zapsán po jeho boku," říkal Vettel, který pouze v Koreji startoval z druhého místa, ale ještě před první zatáčkou předjel týmového kolegu Marka Webbera.

Náskok v čele není tři závody před koncem MS dramatický

Právě Webber včera dlouho kryl Vettelovi záda, a tak se Němec mohl těšit nejen na čtvrté vítězství v řadě, ale rýsovalo se i výraznější posílení jeho pozice v čele průběžného pořadí. Jenže Australan měl v druhé polovině závodu problém se systém KERS, a tak se před něj dostal Španěl Fernando Alonso ve Ferrari. Jeho ztráta na vedoucího Vettela tak není tři podniky před koncem seriálu příliš dramatická. „Věděl jsem, že Sebastianovi konkurovat nemohu. V Indii byl neporazitelný. Od začátku bylo mým cílem skončit na druhé pozici, což se podařilo," přiznával Alonso startující z pátého místa.

Předvedl však skvostný manévr a jen pár set metrů potřeboval, aby se protáhl před Buttona a Hamiltona v McLarenech. „Na rovinkách jsem byl docela rychlý, ale v zatáčkách mi chybělo více přilnavosti. Každopádně jsem měl tak dobré auto, že bylo možné předvést několik skvělých akcí," pochválil se Alonso za výborný start.

Je přesvědčený, že i přes momentální dominaci Red Bullu není šance na titul ztracená. Ferrari totiž plánuje už v příští Grand Prix Abú Zabí nasadit vylepšený monopost. „Věřím, že při posledním závodě v Brazílii budeme bojovat o titul. Když se ohlédnu zpět, během sobotních kvalifikací jsou sice Red Bully fantastické, ale v nedělních závodech jsme zejména od Webbera nebyli tak daleko. Věřím, že v posledních dílech mistrovství už se poměr sil převrátí," pronesl odhodlaně Alonso.

Reklama

Související témata: