Hlavní obsah

Trojnásobný mistr světa Vettel na překonávání rekordů nemyslí: Pořád se mám co učit

V pětadvaceti letech je německý pilot Sebastian Vettel nejmladším trojnásobným mistrem světa formule 1. Drží i další rekordy, jako nejmladší vítěz GP nebo nejmladší šampión. Nad tím, že by byl i nejlepším jezdcem, však sám odmítavě kroutí hlavou, jak vyplývá z rozhovoru, který vznikl výběrem z několika médií a jezdcových stránek.

Foto: Albert Gea, Reuters

Sebastian Vettel z Red Bullu na trati v Montmelu.

Článek

Jak jste spokojen s novým Red Bullem RB9?

Mohu říct, že ano. Důležitá je spolehlivost. Rychlost přijde. Nejedná se o úplnou novinku, ale vývojový posun loňského typu. A jsme skutečně zase o kus vpředu. Konstruktér Adrian Newey je ale mistrem a umí dotáhnout k dokonalosti zdánlivé detaily, které jsou ale nakonec rozhodující. Najezdili jsme hodně kilometrů, ale žádné testy nenahradí samotný závod. Po Melbourne budeme moudřejší.

Cítíte stále stejnou motivaci v boji o titul, nebo už nejste tak hladový po úspěchu?

Kdybych nebyl hladový po úspěchu, bylo by lepší vyklidit pozice, protože bez motivace nemůžete být úspěšný. Já mám stejný hlad po úspěchu jako dřív. Spíš ještě větší, protože si stále víc uvědomuji, kolik úsilí úspěch stojí. Pořád chci vyhrávat.

Toužíte překonávat rekordy?

Netoužím, to je, řekl bych, vedlejší produkt, spíš pro fanoušky a média, aby bylo o čem se bavit a co psát. Pro mne překonávání rekordů znamená jen to, že si o tom přečtu. Kdybych na něco podobného myslel, tříštil bych koncentraci, což je první předpoklad k neúspěchu, a tudíž k tomu, že žádný rekord nepřekonám.

Mnoho odborníků vás považuje za nejlepšího jezdce současnosti. Cítíte se jím?

Vůbec ne! Vyhrávám především díky kvalitnímu autu a týmu. Samozřejmě že něco musíte umět, ale já se opravdu necítím být nejlepším jezdcem. Pořád se mám co učit, abych byl nejlepší. Tím chci říct, že je toho hodně, co potřebuji a chci vylepšit. Čím déle jezdím, tím více rezerv v sobě nacházím.

Kdo je podle vás nejlepší?

Nezlobte se, svůj názor si nechám pro sebe. Vyvolalo by to hodně diskusí a zřejmě i zlé krve. Chci se koncentrovat na závody, ne na zbytečné polemiky.

Změnil jste se hodně od zisku prvního titulu?

Věřím, že ano, ale k lepšímu, jak jezdecky, tak lidsky. Víc o všem přemýšlím.

Jiný cíl než obhajobu titulu si klást nemůžete. Zkuste odhadnout, jak bude vypadat letošní sezóna?

Podle mne bude hodně podobná té minulé. To znamenám, že očekávám vyrovnané souboje mezi více týmy a jezdci. Rozhodně si to nerozdají dva nebo tři. O titulu se bode rozhodovat ve druhé polovině sezóny a může být, že až v samotném závěru. Každý bod může hrát důležitou roli, proto je třeba držet se vpředu a bodovat od samého začátku. Komu uteče, už ho nejspíš nedohoní.

Kolik jezdců a týmů podle vás bude bojovat o titul?

Může to být šest sedm i víc jezdců a nejméně čtyři týmy.

Proč jezdci po úspěchu stále opakují, že děkují týmu. Zní to jako klišé...

Možná zní, ale ono to tak opravdu je. Sám nejste nic. Když vedle sebe nemáte špičkové lidi ve všech profesích, nemáte šanci vyhrávat, i kdybyste byl tím nejlepším jezdcem. A já jsem rád, že takové lidi kolem sebe mám. Jsem v našem týmu opravdu šťastný a hrdý na to, co jsme dokázali.

Týká se to i kolegy Marka Webbera?

Samozřejmě! Jsme kolegové, máme stejné podmínky. Respektujeme se a cíle našeho týmu jsou pro nás vším. Nemusíme být kdovíjakými přáteli, ale musíme být stoprocentními partnery. Tohle oba ctíme.

Tři tituly za sebou je hodně. Neobáváte se, že všichni půjdou proti vám?

To je přece normální. Když vyhrával Michael Schumacher a Ferrari, už se mluvilo nahlas o tom, že je třeba jejich éru ukončit. Totéž se říká, byť třeba ne úplně nahlas, o nás. O to víc musíme fungovat jako tým.

Dovedete si představit, že byste titul neobhájil?

To víte, že dovedu. Jednou to přijde. Musím ale mít v první řadě pocit, že jsem udělal maximum pro to, abych vítězil. A o to se budu snažit i v této sezóně.

Reklama

Související témata: