Hlavní obsah

Ecclestone se zastává Vettela: Nedělej ze mě idiota, řekl bych mu

Londýn

Nejen morální odsouzení vyvolal čin Sebastiana Vettela v závěru Velké ceny Malajsie, když na úkor pokynů předjel lídra závodu a svého týmového kolegu ze stáje Red Bull Marka Webbera. Šéf formule 1 Bernie Ecclestone pětadvacetiletého Němce obhajuje. Nemyslí si dokonce, že by tím podkopal autoritu vedení týmu.

Foto: Profimedia.cz

Mark Webber (vlevo) propichuje očima svého stájového kolegu ze stáje Red Bull Sebastiana Vettela na tiskové konferenci po Velké ceně Malajsie.

Článek
Fotogalerie

Blížil se konec závodu na okruhu v Sepangu a Vettel kroužil druhý za Webberem. V tu chvíli mu ve sluchátkách zaznělo, aby svého parťáka nepředjížděl, protože by to pro Red Bull bylo příliš nebezpečné. Ale Vettel neuposlechl. „Kdybych byl na místě Sebastiana (Vettela), byl bych držitelem tří mistrovských titulů, a někdo by mi přes rádio nařídil, abych nepředjížděl, pravděpodobně bych udělal stejnou věc, jakou provedl Kimi Räikkönen po svém návratu. Řekl bych: ‚Vím, co dělám,' " zastal se Vettela Ecclestone pro Sky Sports.

Vettel svého činu litoval ihned po ukončení závodu. Během tiskové konference se ošíval a vyhýbal se naštvaným pohledům svého australského kolegy. Podle mnohých svou ukvapeností ukázal, že pro něj je osobní výhra důležitější než týmová strategie, čímž také podkopal autoritu týmu v čele s Christianem Hornerem.

„Nemyslím si, že by Vettel podkopal Christianovu autoritu, protože Christian celou dobu věděl, co se stalo a co se nestalo. Zkuste se vžít do Christianovy pozice. Co by měl v tuto chvíli udělat? Měl by stavět své rozkazy na první místo?" pokračoval Ecclestone.

Během celého týdne se na Vettela sype jedno odsouzení za druhým, dvaaosmdesátiletý britský promotér však připomíná, že ješitnost a vysoké ego je vlastní všem úspěšným mužům. „Myslím, že je potřeba se nad celou záležitostí zamýšlet velmi opatrně. Já vždycky říkávám: ‚Jestli chceš prohrát s úsměvem, tak já ti ukážu, co je opravdová porážka.' Sebastian není poraženecký typ, Sebastian je vítěz."

Mezi Vettelovými kritiky se objevil také někdejší pilot McLarenu John Watson, který Red Bull vyzýval, aby Němce alespoň na jeden závod suspendoval. Této možnosti se však Ecclestone vysmál. „Vyřadit Sebastiana? Ne, to si opravdu nemyslím. To by mě vlastně ani nenapadlo. Ale řekl bych mu: ‚Sebastiane, jenom ze mě nedělej idiota,' " dodal Ecclestone.

Reklama

Související témata: