Hlavní obsah

Vettel v Číně zase přilil olej do ohně. Takhle mluví trojnásobný šampión? nechápal Button

Praha/Šanghaj

Otevřená výpověď Sebastiana Vettela, který ve čtvrtek v Šanghaji před novináři prohlásil, že by i po skandálu v Malajsii příkaz týmového vedení obešel klidně znovu, vyvolala sérii reakcí. K nejhlasitějším kritikům se přidal pilot McLarenu Jenson Button, podle něhož Vettelovo chování nepřísluší závodníkovi jeho velikosti.

Foto: Aly Song, Reuters

Pilot McLarenu Jenson Button se podepisuje fanouškům na okruhu v Šanghaji.

Článek

Webber si vítězství nezasloužil, udělal bych to znovu. Nebylo divu, že si Vettelovy čínské výroky našly cestu do novinových titulků. A také nebylo divu, že slova německého šampióna vyvolala v paddocku bezprostřední reakce. „Překvapilo mě, co řekl. Tak talentovaný jezdec, kterého musí v týmu milovat. Už pro ty výsledky. Vypadá jako velký pohodář. I proto jsem byl tak překvapený," nechal se slyšet Button.

Našli se i tací, kteří Vettelovo jednání v Sepangu, kde německý pilot předjel vedoucího Marka Webbera i přes nařízení týmu držet druhou pozici až do cíle, omluvili s pochopením. S odkazem na „nepřemožitelného vítězného ducha", který dělá skutečného šampióna. S tím však Button nesouhlasí. „Tohle není chování trojnásobného mistra světa. Spousta lidí vyhrála šampionát, aniž by k tomu potřebovala takové jednání. Takhle to omluvit nelze," je přesvědčený britský jezdec.

Na trati se měl držet domluvy

Podle Buttona měl Vettel už na předzávodní poradě jasně deklarovat svůj postoj k týmové strategii. „Každý chce vyhrát. Když se ale řekne ‚držet pozice', tak se proti tomu ohradím před závodem a nedělám pravý opak během závodu. To je ten největší Sebův problém. Kdybychom něco podobného řešili v McLarenu... Prostě bych nešel na start bez toho, abych měl ve všem jasno. Protože v průběhu závodu celý tým čeká, že se budu chovat podle domluvy. I když na rovinu říkám, že tyhle týmové příkazy nemám v lásce," dodal mistr světa z roku 2009.

Porušení příkazu týmového vedení si neumí představit ani pilot Ferrari Fernando Alonso. „Myslím, že kdybych se do podobné situace dostal, tak bych se zachoval podle přání týmu. Koneckonců, je to tým, kdo mě platí, a já musím s větší, či menší ochotou plnit to, o co jsem požádán. Stejně jako novinář nebude fušovat do řemesla malíři a fotbalový brankář se nepohrne do útoku. Každý máme své povinnosti a ty musíme respektovat," prohlásil španělský jezdec.

A jak přijal výroky svého týmového kolegy Webber? „Nestarám se o to, co řekl," prohlásil lakonicky australský jezdec po pátečních měřených trénincích, v nichž byl jak ráno, tak odpoledne rychlejší než německý pilot.

Reklama

Související témata: