Hlavní obsah

Alonsova kritika byla za hranou, museli jsme mu vynadat, prozradil šéf Ferrari

Praha

I po řadě měsíců lze stále cítit dotčení. Šéf týmu Ferrari Stefano Domenicali při setkání s vybranými fanoušky Scuderie znovu otevřel téma letní roztržky s Fernandem Alonsem, který po Velké ceně Maďarska veřejně kritizoval výkony stáje. Domenicali přiznal, že to pro něj bylo velké rozčarování.

Foto: Issei Kato, Reuters

Pilot stáje Ferrari Fernando Alonso při Velké ceně Japonska v Suzuce.

Článek

Scuderia pozvala do svého sídla v Maranellu dva italské příznivce vybrané prostřednictvím ankety na sociálních sítích a dala jim možnost klást jakékoliv otázky, i ty nejnepříjemnější. A tak Domenicali musel hledat odpovědi třeba na to, zda Ferrari loni v Austinu schválně sabotovalo vůz Felipeho Massy nebo proč si vedení nechá líbit veřejnou kritiku od Fernanda Alonsa.

„Fernando nemůže prát špinavé prádlo takhle na veřejnosti. V tomto ohledu bylo zcela správné, že v létě dostal za uši od prezidenta Ferrari a posléze i ode mě. Na druhou stranu, jen díky němu jsme v posledních letech sahali po titulu. A nedosáhli jsme na něj hlavně proto, že jsme nebyli schopni dát mu mistrovské auto. Můžete ho srovnávat se Sebastianem Vettelem, ale když proti Red Bullu nemáte konkurenceschopné auto, tak to srovnání kulhá," uvedl Domenicali.

Kubica se už nevrátí

Mistrovské stáje Red Bull se týkal další z dotazů. „Posměšné narážky na soupeře? Myslím, že to není nic nesportovního. Po každém závodě vítězům bez rozdílu gratulujeme k úspěchu. Narážky pomáhají zbavit se napětí, pročistit vzduch," poznamenal šéf Scuderie.

A vztah k Massovi? „Rozhodně jsme na jeho voze nesabotovali převodovku, jen jsme v souladu s regulemi manipulovali s plombami. Nehledejte za naším jednáním žádnou konspiraci, vždy komunikujeme otevřeně o tom, co děláme," podotkl Domenicali.

Navíc jeden z bossů Ferrari prozradil, že chybělo málo k tomu, aby rudou kombinézu oblékl polský pilot Robert Kubica, jehož slibně nastartovanou kariéru ve formuli 1 utnula těžká havárie při rallye. „Ano, měli jsme ho v hledáčku. A bohužel se obávám, že se už do formule 1 nevrátí. Po vážném zranění pořád bojuje s následky, které by mohly v určitých situacích vyžadujících specifickou reakci způsobit problémy," dodal Domenicali.

Reklama

Související témata: