Hlavní obsah

OBRAZEM: Vítejte v obludáriu formule 1, závody zohyzdí mravenečníci a další havěť

Praha

Tuze velká krása... V případě nových monopostů jde o hodně hořkou ironii. Kdo minulý týden sledoval v Jerezu první testování před letošní sezónou formule 1, musel být zděšen, jakým směrem se inženýři vydali. Ještě nedávno nablýskaní krasavci dostali do vínku ohyzdné nosy, takže po Velkých cenách se začnou prohánět mravenečníci, ptakopyskové, nosálové a podobná havěť. Podle vkusu, jaká nosatá zvířata vám nové vozy nejvíc připomínají...

Foto: koláž Sport.cz, Profimedia.cz

Toro Rosso STR9 vypadá jako ježura.

Článek
Fotogalerie

Bolek Polívka s Pavlem Bobkem kdysi slavili úspěch se svým obludáriem. A jejich originální slovíčko na nové poměry ve formuli 1 přesně pasuje. Nosy zdeformované provázkem byly v jejich případě nadsázkou, kdežto protáhlé čumáky podle poslední módy deformují ladné formule...

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Kdyby jen to, Mezinárodní automobilová federace (FIA) si po skončení prvních předsezónních testů posvítí na řešení nosů několika monopostů. Podle dostupných informací existují obavy, že v některých případech nejsou tyto komponenty bezpečné a kvůli tomu si FIA vyžádala doplňující údaje.

Všechny monoposty prošly crash testy a jsou legální, britský Autosport nicméně informoval, že se FIA domnívá, že některé přední části monopostů jsou slabé a při čelním nárazu by nebyly bezpečné. Údajně není vyloučeno, že FIA požádá o dodatečnou změnu.

Přední křídlo nevadí, přezkoumají jen nosy

„Skutečně nás zajímají pouze samotné nosy, ne přední křídlo ani uchycení," uvádí se ve zprávě pro stáje.

Článek 2.3 technických předpisů F1 hovoří o tom, že monopost může být vyloučen ze závodů, pokud komisaři FIA nejsou přesvědčeni, že je bezpečný.

Je tedy možné, že se zvěřinec provázející všechny stáje rozprchne dřív, než sezóna pořádně začne.

Zatím se však fanoušci musejí mít na pozoru. Ferrari vypadá jako mravenečník, Red Bull jako dobromyslný kahau nosatý, Lotus dokonce vystrkuje sloní „dvojitý kel".

A kdo ví, jaké další obludky vás ještě při pohledu na inovované monoposty napadnou!

Reklama