Hlavní obsah

Vettel je jako počítač, přesto ho Ricciardo může porážet, věří Webber svému nástupci

Praha

Sám dal formuli 1 sbohem a v Red Bullu uvolnil místo svému krajanovi. Mark Webber věří, že mladý Daniel Ricciardo může šampióna a nového stájového kolegu Sebastiana Vettela minimálně v kvalifikacích porážet. „Myslím si, že to Sebovi v kvalifikacích ztíží a v prvním roce to bude 50 na 50. Doufám, že bude mít lepší start než já,“ řekl Vettelův dlouholetý kolega Mark Webber pro Motor Sport Magazine.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Sebastian Vettel (druhý zleva) a Daniel Ricciardo (druhý zprava) představují vůz Red Bull RB 10 pro sezónu 2014. Vpravo šéfkonstruktér Red Bullu Adrian Newey, vlevo šéf týmu Christian Horner.

Článek

Možná je přání otcem myšlenky. Mark Webber většinou startoval až za německým kolegou. A tak zřejmě doufá, že to další Australan ve službách Red Bullu obhájci titulu jinak osladí...

Vettel loni startoval z první pozice devětkrát, Australan jen dvakrát - v Japonsku a Abú Zabí. Po skončení sezóny opustil 37letý Webber královskou sérii a jeho místo zaujal 24letý Ricciardo. Hodně svému nástupci věří.

„Danielovou výhodou by mělo být to, že absolvoval juniorský program Red Bullu," doufá Webber.

Zkušený Australan bojoval s Vettelem o královskou korunu, avšak pokaždé neúspěšně. A přestože jeho bývalý týmový kolega získal čtyři mistrovské tituly v řadě, za nejlepšího současného jezdce dál považuje Fernanda Alonsa.

„Vždycky jsem si myslel, že Fernando je nejlepší a stále tomu věřím, zejména během nedělních závodů. Na jedno kolo je Seb asi o trochu lepší. To však souvisí i s přípravou, nejen s rychlostí," argumentuje bývalý pilot Red Bullu.

Alonso je v závodě nemilosrdný

Španěl startoval během kariéry 22krát z pole position, naposledy v roce 2012 v Hockenheimu, kde závody také vyhrál. Od té doby 32letý pilot čeká na další start z první pozice. „Fernando měl během svého úspěšného období mnoho pole positions, ale vzhledem k přibývajícímu věku trochu ztrácí, což je možná pochopitelné. V závodě je však lepší než kdokoliv jiný a je nemilosrdný," poukazuje Webber.

Za léta spolupráce v jednom týmu dokonale poznal i Vettela. „Jak všichni víme, jeho silnou stránkou je odstartovat z první pozice, což následně vyústí v to, že zmizí jako vzduch. Pokud můžete jezdit na čisté trati, je to úplně jiné. On je jako počítač. Jeho jedinou slabinou byly rychlé zatáčky," líčí Webber, který místo formule 1 bude závodit za Porsche v sérii WEC.

Reklama

Související témata: