Hlavní obsah

Jel jsi jako zabiják, skládal Hamilton po dramatu v Bahrajnu poklonu Rosbergovi

Praha

Druhý triumf v řadě oslavil při Grand prix Bahrajnu britský pilot formule 1 Lewis Hamilton. Pilot Mercedesu slavil už při minulém druhém podniku sezóny mistrovství světa v Malajsii. Přesto je v šampionátu průběžně druhý, protože nedokončil úvodní závod v Austrálii, který se stal kořistí jeho týmového kolegy Nico Rosberga. Mercedes tak suverénně dominuje.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

V Mercedesu panuje dobrá atmosféra. Druhý z Velké ceny Bahrajnu Nico Rosberg (vlevo) polévá vítěze Lewise Hamiltona.

Článek
Fotogalerie

Kvalifikaci ovládl vítěz prvního závodu z Austrálie Rosberg, jenže start zvládl lépe jeho týmový kolega. Osmnáct kol Mercedesy na čele střádaly náskok, pak došlo na tvrdé bitvy. Německý pilot se opakovaně dostal před Hamiltona, jenže ten mu vždy útok vrátil. „Těžký, ale férový boj. Nico jel fantasticky a udržet ho za zády bylo složité," řekl britský pilot.

Drama přišlo v závěru. Venezuelan Pastor Maldonado v Lotusu nabral Mexičana Estebana Gutiérreze, který se v Sauberu vznesl, octl se hlavou nad okruhem a po spektakulárním karambolu zůstal bez hnutí sedět dlouhé minuty v monopostu. Nakonec odešel po svých.

Boj pilotů Mercedesu až do konce

Na trať však vyrazil safety car. Ani restart dominanci vozů Mercedesu však neohrozil. Piloti nejlepšího týmu byli v cíli s dramatickým náskokem a nabídli fanouškům sérii předjížděcích manévrů, na jejichž konci slavil Hamilton.

„Cítil jsem úlevu, když jsem projel cílem. Mnoho náročnějších závodů jsem nejel. Vážně vzrušující bitva. Když zajel safety car, měl jsem jen malinký náskok. Sám sobě jsem kladl otázku, zda dokážu vedení ubránit. A když jsem projel pod šachovnicovým praporkem, mé srdce bylo za konec vážně rádo," říkal s úsměvem Hamilton, který absolvoval 132. závod v MS.

Hlavní soupeř byl z 2. místa zklamaný. Zvláště s vědomím, že po restartu měl k dispozici lepší pneumatiky, než jeho hlavní sok.  „Dojet těsně druhý mě štve. Ale bylo to dramatické a napínavé až do konce. Hlavně, ať mi nikdo neříká, že F1 je nuda," smál se v cíli Rosberg. „Jel jsi jako zabiják," složil protivníkovi poklonu Hamilton.

Reklama

Související témata: