Hlavní obsah

Hamilton nemusel Rosberga pouštět, zastal se Brita Lauda

Mogyoród

Velké vášně vyvolal příkaz vedení stáje Mercedes během Velké ceny Maďarska F1, aby třetí Lewis Hamilton pustil před sebe stájového kolegu a lídra šampionátu Nika Rosberga. Brita to rozhněvalo během závodu a rozčarovaný zůstal i po jeho konci. Na jeho stranu se veřejně postavil také šéf dozorčí rady stáje a někdejší pilot Niki Lauda.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Šéf dozorčí rady stáje Mercedes a někdejší pilot formule 1 Niki Lauda.

Článek

Zatímco Rosberg startoval do závodu z prvního místa, Hamilton musel vyrážet do závodu z boxové uličky jako trest za to, že mu během kvalifikace shořel motor. Po dvou výjezdech safety caru kvůli haváriím a díky Němcovým potížím s brzdami se ale stalo, že Brit svého stájového kolegu předjel a kroužil za pozdějším vítězem Ricciardem a Alonsem na třetí příčce.

V té chvíli přišel od boxové uličky příkaz k uším Hamiltona, aby svého stájového kolegu pustil před sebe. Mistr světa z roku 2008 ale neuposlechl a rozčarovaný zůstal i po závodě. „Byl jsem velmi, velmi šokován tím, o co mě tým žádal," svěřil se po závodě.

„Tým byl pod enormním tlakem, závod byl velmi komplikovaný, to bez diskuzí," vysvětloval Lauda, proč k podobnému příkazu došlo. „V tomto stresu tým vyzval Lewise, aby Nika pustil před sebe, protože jel na měkčích pneumatikách," dodal pětašedesátiletý Rakušan pro planetf1.com.

Hamilton se rozhodl jednat na vlastní pěst i proto, že se svým stájovým kolegou bojují o průběžné vedení ve světovém šampionátu. Po maďarském závodě je rozdíl mezi prvním Rosbergem a Britem pouhých jedenáct bodů. „Proto chápu Lewise, který prohlásil: ‚Proč? Proč bych měl zpomalit během závodu a čekat na svého kolegu?' Sám také bojuje o body do šampionátu," ví Lauda.

„Takže z mého pohledu měl Lewis pravdu," dodal Lauda před dlouhou čtyřtýdenní pauzou, kterou účastníky formule 1 čeká.

Měl Lewis Hamilton uposlechnout a pustit před sebe Nika Rosberga?
Ano
8,2 %
Ne
91,8 %
Celkem hlasovalo 12116 čtenářů.

Reklama

Související témata: