Hlavní obsah

Bianchiho stav je kritický, ale stabilní. Do Japonska odjel odborník, který léčil i Schumachera

Praha/Jokkaiči
Aktualizováno

Nejtěžší boj jezdce formule 1 Julese Bianchiho, který při havárii v nedělní Velké ceně Japonska utrpěl těžká zranění, pokračuje. Podle Mezinárodní automobilové federace FIA je stav pětadvacetiletého pilota týmu Marussia nadále kritický, nicméně stabilní. Do nemocnice v Jokkaiči podle informací francouzských médií zamířil odborník na traumata hlavy, profesor Gérard Saillant.

Foto: Juja Šino, Reuters

Jules Bianchi na okruhu v Suzuce.

Článek
Fotogalerie

Bianchi na okruhu v Suzuce vylétl na mokru z trati a narazil do jeřábu, který odklízel nepojízdný vůz Adriana Sutila. Při nárazu utrpěl vážné zranění hlavy a údajně má též poraněnou páteř, žebra a plíce. Po transportu do nemocnice Mie General Medical Center ve městě Jokkaiči podstoupil tříhodinovou operaci, při níž lékaři řešili následky lebečního krvácení.

Po operaci byl Bianchi přesunut na jednotku intenzivní péče a podle televize Sky Sports se nepotvrdila informace některých médií, že by dýchal sám. „Nemocnice nevydala žádné upřesňující informace, chápeme to ale tak, že je stále v kritickém stavu a bojuje o život. Bohužel ale mohu potvrdit - oproti tvrzení některých francouzských médií - že nedýchá bez podpory. Podle mých informací je stále napojen na respirátor," uvedl reportér Craig Slater.

Podle Slatera se rovněž nepotvrdila informace o druhé operaci, o níž v noci informovalo Radio Monte Carlo. „Nepodstoupil druhou operaci. Podle dostupných informací byl operován jednou a poté byl umístěn na jednotku intenzivní péče," doplnil Slater.

FIA v pondělí odpoledne informovala, že stav Bianchiho zůstává velmi vážný, je ale stabilní.

Marussia prosí o trpělivost

Za vážně zraněným závodníkem se v pondělí vydala jeho rodina, kterou v Jokkaiči očekávají zástupci Marussie a týmu Ferrari, jejíž jezdeckou akademii absolvoval. „Komunikace s veřejností bude probíhat s ohledem na přání Julesovy rodiny a ve spolupráci s lékaři. Prosíme proto o trpělivost a respekt k soukromí. Děkujeme všem za obrovskou podporu, které se Julesovi dostává prostřednictvím vzkazů," uvedla Marussia v tiskové zprávě. Rodiče talentovaného jezdce dorazili do nemocnice kolem 13. hodiny SELČ.

Podle informací listu Nice Matin do země vycházejícího slunce zamířil spolu s Bianchiho rodinou také odborník na poranění hlavy, profesor Gérard Saillant. Bývalý šéf ortopedické a traumatologické kliniky pařížské nemocnice Pitié Salpêtrière, zakladatel Institutu pro nemoci mozku a míchy a přítel šéfa Mezinárodní automobilové federace Jeana Todta se v nedávné minulosti podílel i na léčbě vážně zraněného Michaela Schumachera.

Reklama