Hlavní obsah

Schumacher může vést normální život, ale formuli 1 už řídit nebude, tvrdí optimista Todt

Paříž

Dobré zprávy o zdravotním stavu německého závodníka Michaela Schumachera přinesl jeho blízký přítel a současný prezident Mezinárodní automobilové federace (FIA) Jean Todt. Podle něj může Schumacher po vážném úrazu hlavy a několikatýdenním kómatu stále vést relativně normální život, i když formuli 1 už asi nikdy řídit nebude. Todt navštívil „Schumiho“ v jeho vile ve švýcarském Glandu, kde se sedminásobný mistr světa zotavuje z vážného zranění, a přinesl pozitivní zprávy.

Foto: Profimedia.cz

Jean Todt (vlevo) naslouchá Michaelu Schumacherovi při GP Malajsie v Sepangu před deseti lety.

Článek

Dvojice se stala blízkými přáteli během společného působení ve Ferrari - Jean Todt byl ředitelem Scuderie, zatímco Michael Schumacher pod jeho vedením získal pět mistrovských titulů. Od roku 2009 dělá Todt šéfa FIA.

Francouzský funkcionář za Schumacherem pravidelně dochází, s ohledem na přání rodiny se však k jeho zdravotnímu stavu vyjadřuje stroze. V době, kdy se formule 1 vzpamatovává z těžké havárie jeho krajana Julese Bianchiho při nedělní GP Japonska, přinesl Todt alespoň nějaké pozitivní zprávy.

„Bojuje a jeho zdravotní stav se zlepšuje," cituje Todta francouzská televizní stanice RTL. „V uplynulých týdnech došlo v jeho léčbě k pokroku. Samozřejmě s ohledem na závažnost některých zranění Michaela ještě čeká dlouhá cesta," dodal ředitel FIA.

Může vést normální život

A přidal další optimistickou předpověď. „Předpokládám, že Michael Schumacher může žít relativně normální život v krátké době. Co však mohu říct téměř jistě je to, že pravděpodobně už nikdy nebude řídit vůz formule 1," uvedl osmašedesátiletý Todt.

Schumacher se vážně zranil na konci minulého roku, když při lyžování v Alpách spadl hlavou na kámen. I když měl helmu, utrpěl krvácení do mozku a musel být operován. Po několika týdnech v kómatu a pobytu na neurochirurgickém oddělení klinik v Grenoblu a posléze v Lausanne byl na začátku září propuštěn do domácího ošetřování.

O německou motoristickou legendu se má přímo v domě na břehu Ženevského jezera starat v nepřetržitém režimu asi patnáctičlenný tým lékařů, zdravotnického personálu a fyzioterapeutů.

Reklama

Související témata: