Hlavní obsah

Bianchiho stav se nezměnil. Bojuje ale jako lev, prozradil jezdcův otec

Praha

Stav stále kritický, prognóza nejistá. Ani pátý den po děsivé nehodě Julese Bianchiho při Velké ceně Japonska nepřišly z nemocnice v Jokkaiči lepší zprávy. Pilot týmu Marussia stále bojuje o život na jednotce intenzivní péče, kam za ním ve čtvrtek dorazili také sourozenci - bratr Tom a sestra Melanie.

Foto: Juja Šino, Reuters

Jules Bianchi na okruhu v Suzuce.

Článek

Bianchiho otec Philippe, který je svému synovi nablízku již od pondělí, listu Nice Matin potvrdil, že Julesův stav zůstává velmi vážný. „Nejsou tam žádné výrazné změny. Každému je jasné, že je v kritickém stavu. Bojuje ale tak, jako byl zvyklý závodit. Je silný," poznamenal.

Pětadvacetiletý jezdec vážně havaroval při nedělní Velké ceně Japonska. Na vodě vylétl ve vysoké rychlosti z trati a najel s vozem pod jeřáb, který odklízel nepojízdný monopost Adriana Sutila, jenž shodou náhod havaroval na stejném místě o kolo dřív. Pilot Marussie při děsivém karambolu utrpěl vážné trauma mozku - difúzní axonální poranění. Tato diagnóza má velmi nejistou prognózu, často končí komatózním stavem a ve vážných případech pacienti v 90 procentech případů nenabydou vědomí.

Přestože se vedení F1 snažilo udržet záběry z nehody před veřejností skryté, na internet proniklo amatérské video, z něhož je patrné, jak Bianchiho monopost při nárazu nadzvedl několikatunový kolos do vzduchu. Otec nadějného jezdce, který prošel akademií Ferrari, přiznal, že se na záběry nepodíval a nepodívá. „Nechci to vidět," dodal Philippe Bianchi.

Tým Marussia podpořil svého jezdce úctyhodným gestem a neobsadil jeho vůz při víkendové Velké ceně Ruska náhradníkem. Všichni jezdci pak polepili své helmy i vozy samolepkami, jimiž rovněž dávají najevo svou solidaritu s vážně zraněným kolegou.

Reklama

Související témata: