Hlavní obsah

Hamilton s mercedesem neměl v Šanghaji soupeře

Šanghaj
Aktualizováno

Velkou cenu Číny vyhrál britský pilot Lewis Hamilton. Na šanghajském okruhu vyhrál třetí závod MS formule 1 stylem start – cíl. Za ním skončil jeho stájový kolega Nico Rosberg, třetí byl německý závodník Sebastian Vettel z Ferrari, vítěz minulé GP. Tři jmenovaní tedy zkopírovali pořadí z kvalifikace. Stáj Mercedes je opět ve vedení seriálu mistrovství světa.

Foto: Aly Song, Reuters

Hamilton si závěrečné sprchy se šampaňským náležitě užil.

Článek
Fotogalerie

Hamilton napravil zaváhání z Malajsie, kde skončila vítězná série Mercedesů po osmi závodech. Další překvapení už dnes britský pilot nedopustil a obhájil na okruhu v Šanghaji loňské vítězství. Po 35. vítězství v kariéře vede Hamilton po třech Grand Prix šampionát o 13 bodů před Vettelem, Rosberg má o čtyři body méně.

Vettel si v sobotupřipsal i do třetice pódiové umístění po přestupu do italské stáje z Red Bullu, čtvrtý byl další pilot ferrari Fin Kimi Räikkönen.

Jak už se v posledních závodech stalo zvykem, oba mercedesy v pořadí Hamilton, Rosberg od začátku všem ujížděly a v úvodu závodu to vypadalo, že tentokrát na ně monoposty Ferrari a zejména vítěz posledního závodu Vettel stačit nebude. Po deseti kolech se jezdecké pole stabilizovalo po dvojicích. Za monoposty Mercedesu a Ferrari jezdily oba vozy Williams a za nimi oba Lotusy.

Po prvních výměnách obutí ale Vettelovo Ferrari náhle významně zrychlilo, dokázalo se držet za druhým Rosbergem a chvílemi jeho postavení ohrožovalo. Druhá zastávka v boxech mu mohla ještě víc v boji o druhé místo pomoci, ale Rosbergův tým okamžitě zareagoval, rovněž vyměnil pneumatiky a situace na trati se nezměnila. Naopak Vettel opět začal ztrácel.

Komik Maldonado

O největší zábavu jinak nudného závodu se staral Venezuelan Pastor Maldonado z týmu Lotus. Nejprve měl problémy při zajíždění do boxové uličky, čímž nabral kolem deseti sekund ztrátu, potom ve snaze manko dohnat vylétl z trati a následně v souboji s Jensonem Buttonem oba havarovali po Britově chybě. Na trať se vrátili s poškozenými vozy.

Dvě kola před cílem odstavil porouchaný monopost Toro Rosso nizozemský mladíček Max Verstappen přímo na cílové rovince a závod se dojel za bezpečnostním vozem.

Šampionát bude pokračovat hned za týden Velkou cenou Bahrajnu.

Velká cena Číny, 3. závod mistrovství světa vozů formule 1 v Šanghaji:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:39:42,008 (průměr: 183,590 km/h)
2. Rosberg (Něm./Mercedes) -0,714
3. Vettel (Něm./Ferrari) -2,988
4. Räikkönen (Fin./Ferrari) -3,835
5. Massa (Braz./Williams) -8,544
6. Bottas (Fin./Williams) -9,885
7. Grosjean (Fr./Lotus) -19,008
8. Nasr (Braz./Sauber) -22,625
9. Ricciardo (Austr./Red Bull) -32,117
10. Ericsson (Švéd./Sauber) -1 kolo
Průběžné pořadí MS (po 3 z 19 závodů):
1. Hamilton 68 b.
2. Vettel 55
3. Rosberg 51
4. Massa 30
5. Räikkönen 23
6. Bottas 18
7. Nasr 14
8. Ricciardo 13
9. Grosjean 6
10. Verstappen (Niz./Toro Rosso) 6
Pohár konstruktérů:
1. Mercedes 119
2. Ferrari 79
3. Williams 48
4. Sauber 19
5. Red Bull 13
6. Toro Rosso 12
7. Force India 7
8. Lotus 6

Reklama

Související témata: