Hlavní obsah

Ferrari mělo mizernou sezónu, přesto loni ze všech týmů vydělalo nejvíc

Praha

Je to nějaká spravedlnost!? Stáj Mercedes v minulé sezóně mistrovství světa formule 1 zválcovala konkurenci napadrť, přesto ze všech stájí loni nevydělala nejvíc. Největší sumu od Managementu Formule 1 (FOM) dostane tým Ferrari, který přitom nevyhrál ani jeden závod... Jde o peníze, které si stáje vybojovaly na základě loňského umístění v šampionátu, plus bonusové platby. A právě díky nim Mercedes předstihlo nejen Ferrari, ale také Red Bull.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Ferrari Kimiho Räikkönena si mne ruce, náleží mu královské prémie...

Článek

Zajímavé informace o prémiích přinesl magazín Autosport. Promotér šampionátu Bernie Ecclestone italské ikoně F1 vyplatí podle předem dohodnutého klíče 164 miliónů dolarů, což je o 38 milionů víc, než dostane mistrovský Mercedes.

Jak je to možné? FOM sbírá finance ze tří zdrojů: za prvé ze vstupních poplatků organizátorů, za druhé z prodeje mediálních práv a za třetí z ostatních zdrojů - například z traťového sponzoringu. Přibližně 35 procent z tohoto balíčku zůstane majitelům sportu a 65 procent se rozdělí mezi stáje. Tato částka přitom představuje přibližně 884 miliónů dolarů.

Pokud by se tato ohromná hromada peněz dělila rovnoměrně, nikdo by neměl finanční problémy. Systém je však nastaven jinak. První část je pochopitelná a peníze za získané umístění v Poháru konstruktérů v předchozí sezóně jsou děleny v „normálním" poměru. Malým týmům se ale nezamlouvají bonusy, které si silní zajistili individuálním jednáním s Ecclestonem.

Malé stáje nemají na žádné bonusy nárok

Prim hraje v tomto směru právě Ferrari, které vzhledem ke své historické důležitosti dostane za loňský rok bonus 97 miliónů dolarů! Tedy ještě více, než si suverénní Mercedes vyjel za mistrovský titul. Velké bonusové peníze tečou i na účet Red Bullu (75 miliónů), méně dostávají Mercedes (34 miliónů), McLaren (34 miliónů) a Williams (10 miliónů). Ostatní stáje nemají nárok na žádné bonusy.

Paradoxní je, že ačkoliv Lewis Hamilton a Nico Rosberg dohromady vyhráli 16 z 19 závodů a jedenáctkrát získali double, Mercedes je při rozdělování odměn za rok 2014 až třetí.

Autosport vysvětluje, že celý balík příjmů se u příležitosti těchto dvou účelů platby rozdělí na 50 a 15 procent. Polovina celkových příjmů sportu se tedy dělí vzhledem k umístění a patnáct procent putuje na dohodnuté bonusy.

Finanční odměny za rok 2014:
1. Ferrari (4) 164
2. Red Bull (2) 156
3. Mercedes (1) 126
4. McLaren (5) 98
5. Williams (3) 83
6. Force India (6) 60
7. Toro Rosso (7) 54
8. Lotus (8) 51
9. Marussia (9) 48
10. Sauber (10) 44
Částky uvedeny v miliónech dolarů, v závorce umístění v Poháru konstruktérů.

Reklama

Související témata: