Hlavní obsah

F1 očima Jana Charouze: Rosberg příjemně překvapil. Co ale hrůza v podání McLarenu?

Praha

Četl Nico Rosberg poslední blog Jana Charouze na Sport.cz? Skoro to tak vypadá. Německý pilot totiž při nedělní Velké ceně Rakouska formule 1 vystoupil ze stínu svého parťáka v týmu Mercedes Lewise Hamiltona a dokázal ve vzájemném souboji uspět. Ještě víc ale televizního experta Charouze v Rakousku zaujal jiný tým. Jaký? Dočtete se v jeho komentáři pro Sport.cz.

Foto: Sport.cz

Jan Charouz.

Článek

"Netušil jsem, jaký zásah můj blog má. Evidentně se můj poslední článek dostal až k očím Nika Rosberga, a ten si má slova vzal k srdci. Tímto se mu omlouvám a chválím ho za výkon v nedělním závodě. Až do poslední kvalifikace se Hamilton s Rosbergem přetahovali o to, kdo bude rychlejší. V parádně dramatickém závěru třetího kvalifikačního dějství, kde oba jezdci skončili mimo trať, sice triumfoval Hamilton, ale Rosbergovi se povedl start a po první zatáčce už to byl on, kdo si diktoval tempo a kontroloval závod.

Dnes se ale chci věnovat jinému tématu - výkonu týmu McLaren-Honda. Je až neuvěřitelné, že stáj, která dokázala nesčetněkrát vyhrát Pohár konstruktérů, se teď pere o pořadí na chvostu pole s týmy, které mají k dispozici tak čtvrtinový rozpočet.

A McLaren je nejen pomalý, ale hlavně totálně nespolehlivý. Do závodu nastoupil s rekordní souhrnnou penalizací 50 míst na startu za výměnu několika komponentů pohonné jednotky. Doufali jsme, že když už mají na svých autech v podstatě nové motory, mohli by aspoň dojet do cíle.

Ale ani to se nekonalo. Mistr světa číslo 1 ve službách McLarenu Fernando Alonso ukončil svůj závod hned po druhé zatáčce při velkolepé kolizi s Kimim Räikönenem. Mistr světa číslo 2 Jenson Button sice pár kol objel, ale poté byl nucen svůj monopost zaparkovat do boxů kvůli dalším problémům s pohonným ústrojím.

Na začátku sezóny jsme sice čekali v novém partnerství s Hondou pár zádrhelů, ale tohle? McLaren si ušil z ostudy kabát a nepomůže mu už ani hvězdné jezdecké obsazení. Oba jezdci se sice snaží navenek svou frustraci skrývat a v médiích prezentují názor, že je nový projekt baví a berou ho jako výzvu. Skutečnost je ale jiná a občas díky rádiové komunikaci vyplave pravda na povrch. Alonso v posledním závodě odmítl požadavek týmu šetřit palivo s výmluvou, že už teď vypadá jako amatér. Button okomentoval návrh na šetření tím, že ve skutečnosti šetří už nyní.

McLaren se před startem sezóny vytahoval, že v její půlce bude útočit na stupně vítězů. Teď to ale vypadá, že by jako úspěch bral i pouhé dokončení závodu. Stáj dělá malé krůčky dopředu, s každými dvěma vpřed ale udělá i jeden vzad."

Reklama

Související témata: