Hlavní obsah

Rosberg vyhrál kvalifikaci, Mercedes vyjede v Japonsku z první řady

Suzuka

Stáj F1 Mercedes po neúspěšné kvalifikaci v Singapuru vyrazí do Velké ceny Japonska opět z první řady. Na nedělní závod vybojoval pole position Nico Rosberg. Z druhého místa odstartuje v Suzuce lídr šampionátu Lewis Hamilton. Britský obhájce titulu byl o 76 tisícin sekundy pomalejší než Rosberg, který letos vyhrál kvalifikaci podruhé a celkově si připsal 17. pole position v kariéře.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Nico Rosberg se v Suzuce raduje ze získané pole position.

Článek

Mercedesy jako jediné dokázaly obkroužit japonskou trať v čase pod minutu a 33 sekund. Do druhé řady se za ně postaví finský pilot Williamsu Valtteri Bottas a Němec Sebastian Vettel z Ferrari, vítěz singapurského závodu a třetí muž průběžného pořadí MS, který v Japonsku v minulosti triumfoval už čtyřikrát.

Kvalifikaci předčasně ukončila nehoda Rusa Daniila Kvjata, který havaroval ve chvíli, kdy se jezdci chystali na poslední kolo nebo už byli na trati. Rosbergův čas tak už nikdo neohrozil. "Po Singapuru to je pro tým skvělý návrat. Šlo to výborně, auto bylo perfektní, mám radost," liboval si Rosberg.

Ten v Suzuce startoval z prvního místa i před rokem, tehdy ale deštivý závod vyhrál Hamilton. Jeho vítězství však zastínila tragická nehoda Francouze Julesa Bianchiho, který letos v červenci na následky tehdejších zranění zemřel.

"Nico jezdil dobře, škoda, že nevyšlo to poslední kolo, vypadalo to slibně. Ale hlavní věc je, že je Kvjat v pořádku," prohlásil Hamilton.

Před týdnem v Singapuru skončila Mercedesu série 23 kvalifikačních vítězství. Na suverény posledních dvou sezon tam nečekaně zbyla až třetí startovní řada.

Kvalifikace na VC Japonska, závod MS F1 v Suzuce:
1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:32,584
2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,076
3. Bottas (Fin./Williams) -0,440
4. Vettel (Něm./Ferrari) -0,661
5. Massa (Braz./Williams) -0,753
6. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,763
7. Ricciardo (Austr./Red Bull) -0,913
8. Grosjean (Fr./Lotus) -1,383
9. Pérez (Mex./Force India)
10. Kvjat (Rus./Red Bull) oba bez času

Reklama

Související témata: