Hlavní obsah

V Belgii vyhrál Rosberg, potlesk pro Hamiltona. Magnussen je po těžké havárii v pořádku

Spa-Francorchamps
Aktualizováno

Německý pilot Mercedesu Nico Rosberg poprvé v kariéře vyhrál Velkou cenu Belgie formule 1 a stáhl ztrátu na průběžného lídra šampionátu a stájového kolegu Lewise Hamiltona na devět bodů. Ten ale předvedl na okruhu ve Spa parádní stíhací jízdu, když se z posledního místa na startu dostal až na třetí pozici. Druhý dojel Australan Daniel Ricciardo s Red Bullem. Závod poznamenala vážná nehoda Kevina Magnussena, po níž se patnáct minut nejelo. Dánský jezdec je naštěstí v pořádku.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Nico Rosberg oslavuje se šampaňským své vítězství ve Velké ceně Belgie.

Článek
Fotogalerie

Magnussen havaroval v šestém kole ve vysoké rychlosti v obávané zatáčce Eau Rouge, je ale v pořádku a plně při vědomí. Z vraku vystoupil sám a vyvázl jen s drobnou řeznou ranou na kotníku. Na trať vyjel zpomalovací vůz, ale brzy zavedl jezdce do boxů, protože oprava ochranné bariéry se protáhla.

V suverénním vedení byl v té době vítěz kvalifikace Rosberg, za ním ale nezůstal po dramatickém úvodu kámen na kameni. Hamilton už po šesti kolech poskočil z 21. na páté místo, po restartu závodu před ním byli vedle Ricciarda už jen Němec Nico Hülkenberg z Force India a Španěl Fernando Alonso z McLarenu, s kterými si pak trojnásobný světový šampión brzy poradil.

"Byl to neuvěřitelný víkend. Něco takového jsem ještě nezažil a jsem pyšný, že zrovna odsud odjíždím s tolika body," řekl Hamilton, který musel startovat z konce roštu kvůli penalizacím za použití součástí motoru nad rámec povoleného množství v sezóně. Také Rosberg mu vysekl poklonu. "Gratuluji Lewisovi. Zezadu až na třetí místo, to je působivé," řekl Rosberg. Sám si vítězství užíval. "Nebyl to pro mě úplně ten nejtěžší závod všech dob, vždyť jsem nemusel bojovat s Lewisem. Ale radost mám ohromnou," pronesl vicemistr světa.

Rosberg z pole position odstartoval dobře a vyhnul se možným problémům. To Nizozemec Max Verstappen v red bullu o druhé místo přišel a navíc se zapletl do vzájemné kolize pilotů Ferrari Sebastiana Vettela a Kimiho Räikkönena, kteří se v první zatáčce tlačili před něj.

Vettel nenechal finskému týmovému kolegovi prostor a způsobil kontakt, po němž zůstal stát napříč vozovky. O Räikkönenův vůz si zase poškodil přední křídlo Verstappen. Všichni tři spolufavorité museli k opravě do boxů, kde se na voze finského pilota dokonce objevily plameny.

V závodě plném předjížděcích manévrů a tvrdých soubojů se pak piloti Ferrari z druhé desítky pořadí probili na bodované pozice, Vettel skončil šestý a Räikkönen devátý. "Nakonec to šesté místo zmírnilo způsobené škody. Můžeme Spa opustit se vztyčenou hlavou. Měli jsme rychlost a za normálních okolností bychom dojeli za mercedesy," řekl Vettel.

Belgický rodák Verstappen, který se díky druhému místu v kvalifikaci stal historicky nejmladším jezdcem v první řadě startovního roštu, v domácím závodě prožil ještě několik dalších těsných soubojů a kontaktů se soupeři a skončil těsně za bodovanými pozicemi jedenáctý. Stylem jízdy si udělal nepřítele zejména z Räikkönena.

"Ten závod nebyl takový, jak jsem si představoval. Nejdřív mi tam Kimi nenechal místo, pak Sebastian taky ne. Nemyslím, že by to byla moje chyba," hájil se Verstappen. Za jeden z incidentů, při němž překřížil dráhu Räikkönenovi, schytal od zkušeného Fina kritiku. "Jeho jediným zájmem bylo vytlačit mě z trati. Všem jezdcům důvěřuju, Maxovi ne," zlobil se exmistr světa. "Byl to jen manévr. Je mi jedno, kdo co říká. Kdyby bylo něco špatně, komisaři by mě potrestali," reagoval Verstappen.

Rosberg vyhrál pošesté v sezóně a vyrovnal se Hamiltonovi, celkem má na kontě 19 vítězství. Ricciardo si vyrovnáním nejlepšího letošního výsledku upevnil třetí místo před oběma soupeři z Ferrari. Z nich je na tom po belgické Grand Prix lépe Vettel.

GP Belgie, závod MS vozů F1 ve Spa-Franchorchamps:
1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:44:51,058 (prům. rychlost: 179,279 km/h)
2. Ricciardo (Austr./Red Bull) -14,1
3. Hamilton (Brit./Mercedes) -27,6
4. Hülkenberg (Něm./Force India) -35,9
5. Pérez (Mex./Force India) -41,3
6. Vettel (Něm./Ferrari) -46,7
7. Alonso (Šp./McLaren) -59,8
8. Bottas (Fin./Williams) -1:00,9
9. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1:02,1
10. Massa (Braz./Williams) -1:05,3
Pořadí MS (po 13 z 21 závodů):
1. Hamilton 232 b.
2. Rosberg 223
3. Ricciardo 151
4. Vettel 128
5. Räikkönen 124
6. Verstappen (Niz./Red Bull) 115
7. Bottas 62
8. Pérez 58
9. Hülkenberg 45
10. Massa 39
Pohár konstruktérů:
1. Mercedes 455
2. Red Bull 274
3. Ferrari 252
4. Force India 103
5. Williams 101
6. McLaren 48
7. Toro Rosso 45
8. Haas 28
9. Renault 6
10. Manor 1

Reklama

Související témata: