Hlavní obsah

Pešek přejde do třídy do 250 ccm, bude jezdit s aprilií

PRAHA

Český motocyklový jezdec Lukáš Pešek v pondělí definitivně potvrdil svůj přestup do třídy do 250 ccm. Jednadvacetiletý závodník, který má stále šanci obsadit v letošním seriálu mistrovství světa kubatury do 125 ccm třetí místo, podepsal roční smlouvu s opcí s týmem Emmi Caffe Latte vedeným Čechošvýcarem Danielem Eppem.

Článek

V příštím ročníku světového šampionátu bude Pešek jezdit s polotovární aprilií a jeho týmovým kolegou ve dvěstěpadesátkách bude exmistr světa do 125 ccm Thomas Lüthi ze Švýcarska. Ve třídě do 125 ccm zůstává Eppovým chráněncem i nadále Němec Sandro Cortese.

"Hrozně se na to těším. Bude to větší třída, výkonnější a těžší motocykl. Bude to opět blíže k MotoGP. Vím, že to bude úplně něco jiného, ale strach z toho nemám. Věřím, že budeme úspěšní," řekl Pešek na tiskové konferenci na pražském ruzyňském letišti.

V úspěch svých jezdců doufá i Epp, který počítá s tím, že s Peškem bude spolupracovat déle než rok. "Jedná se o nejméně dvouletý projekt. Lukáš se v posledních letech vypracoval v jednoho z nejlepších jezdců ve třídě do 125 ccm a věřím, že zvládne i přestup," uvedl Epp, který Peška poprvé kontaktoval v průběhu červencové Velké ceny Německa na Sachsenringu.

Pešek bude jezdit na modelu z roku 2007

V příštím roce se však bude muset Pešek vyrovnat s menším handicapem v podobě motocyklu verze roku 2007. "Nic jiného ani Lukáš od aprilie nemohl získat. Dostane tovární motorku, ale bez tovární podpory. O vše se budeme starat my. Žádný problém v tom není. Není rozhodující, s jakou verzí pojede, ale jak bude připravená a jaké bude podávat výkony. Například Lorenzo jezdí s modelem 06," poukázal Epp na skutečnost, že nejnovější techniku nemá teoreticky ani suverén letošní sezóny Španěl Jorge Lorenzo, který si o víkendu s předstihem zajistil obhajobu titulu.

Peškovým cílem by mělo být vybudování dobré pozice ve dvěstěpadesátkách a umístění do desátého místa v MS. "Dosahovat pravidelně dobré výsledky, a tím si zasloužit pro rok 2009 tovární podporu," vysvětlil Epp. Samotný jezdec je připraven, že jeho příští sezóna nemusí být tak úspěšná jako letošní, kdy již dvakrát vyhrál závod šampionátu. "Myslím, že i moji fanoušci to ví a chápou," uvedl Pešek.

Zvýšit šance pražského rodáka na dobré výsledky hned v premiérové sezóně po přestupu ze stopětadvacítek by mělo angažování technického ředitele Tommasa Raponiho, který letos spolupracuje s Italem Andreou Doviziosem mířícím po sezóně do MotoGP. "On sestavil tým ze zkušených mechaniků, který bude mít Lukáše na starosti. Dokázal, že je hodně dobrý, z jezdce dokáže vycucnout to nejlepší," uvedl na Rapoliho adresu Epp. Jeho práci ocenil i Pešek. "Už znám složení svého týmu a myslím si, že mechanici jsou hodně dobří," uvedl Pešek, který bude mít k dispozici oddělené zázemí od Lüthiho.

Pešek: Lüthi mě požene dopředu

Skutečnost, že jeho týmovým kolegou bude bývalý světový šampion Lüthi, český jezdec vítá. "Mám z toho radost. Vždy je dobře, když můžete být v týmu s někým rychlým. Táhne vás to dopředu, vždy se mu snažíte vyrovnat nebo jej porazit. A kdyby třeba Lüthi vyhrával, hnalo by mě to být první," řekl Pešek, kterého první testování nového stroje čeká bezprostředně po Velké ceně Valencie, v úterý 30. října. "Do konce roku bych měl absolvovat dva nebo tři testy, takže budu mít dost času, abych si zvykl," podotkl Pešek.

Český jezdec má už z minulosti za sebou menší zkušenost s třídou do 250 ccm. V roce 2003 odjel devět závodů za tým Yamaha Kurz, ve kterých získal čtyři body. "Moje tehdejší dvěstěpadesátka byla lepší stopětadvacítka. Nějaké zkušenosti z toho mám, bylo to rychlejší, než na co jsem byl zvyklý. Aprilia a Yamaha je ale úplně někde jinde," tvrdil Pešek, který si díky přestupu bude moci dovolit i přibrat. "Hlavně ale svalovou hmotu. Čekají mě delší závody s těžším motocyklem, takže tomu budu muset přizpůsobit zimní přípravu," dodal Pešek.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články