Hlavní obsah

Motocyklista Pešek byl v první kvalifikaci na GP Austrálie třetí

PHILLIP ISLAND

Český motocyklista Lukáš Pešek si v pátek na Phillip Islandu dojel pro nejlepší kvalifikační výsledek v kategorii do 250 ccm. V úvodní části kvalifikace na Velkou cenu Austrálie obsadil třetí místo. Karel Abraham navzdory víkendové operaci zlomené kosti v zápěstí nastoupil do dopoledního tréninku, do kvalifikace už ale nezasáhl. V sobotní druhé části, která rozhodne o postavení na startu, by ale neměl chybět.

Článek

Dosavadním Peškovým maximem v kvalifikaci je páté místo z Grand Prix Itálie. Dnes byl nejrychlejší Španěl Alvaro Bautista, za kterým Pešek zaostal o 405 tisícin sekundy. "Perfektně jsme trefili nastavení, postupně jsem zrychloval a a nijak zbytečně neriskoval,“ komentoval Pešek v tiskové zprávě svého týmu páteční jízdy, které v dešti poznamenalo několik pádů.

Abraham jezdí s dřevěným špalíčkem

Abrahamovi museli před startem tréninku mechanici upravit stroj. Protože se kvůli zranění nemůže opřít o řidítka, přidělali mu na bok motocyklu dřevěný špalíček, o který se opírá kolenem. V tréninku obsadil 19. místo, do první kvalifikace ale kvůli dešti nenastoupil. Podle svých oficiálních internetových stránek by však Abraham neměl chybět na startu sobotní druhé části, která by se měla jet za lepšího počasí.

"Na zraněnou ruku udělali lékaři Kájovi speciální malou sádru, kterou dobře zafixovali. Kvůli dešti jsme kvalifikaci vynechali, protože pokud bude pršet i v sobotu, tak je to na dosažené časy celkem jedno. Dnešní kvalifikace by byla k ničemu a ruku by zbytečně zatěžoval. Teď jen počkáme, zda ruka námahu vydrží," řekl ČTK závodníkův otec Karel Abraham, jenž syna v Austrálii doprovází.

Jeho starty konzultuje po telefonu s přednostou olomoucké kliniky, který závodníka minulý víkend operoval. "Po prvním volném tréninku Káju ruka hodně bolela. Start v sobotní kvalifikaci ještě důkladně zvážíme," dodal Abraham starší.

Velká cena Austrálie - 1. kvalifikace
125 ccm: 1. De Meglio (Fr./Derbi) 1:48,319, 2. Webb (Brit./Aprilia) -0,774, 3. Ranseder (Rak./Aprilia) -1,218, 4. Bradl (Něm./Aprilia) -1,913, 5. Rabat (Šp./KTM) -2,055, 6. Zanetti (It./KTM) -2,060.
250 ccm: 1. Bautista (Šp./Aprilia) 1:43,839, 2. Simon (Šp./KTM) -0,384, 3. Pešek (ČR/Aprilia) -0,405, 4. Simoncelli -0,664, 5. Lai (oba It./Gilera) -0,827, 6. Kallio (Fin./KTM) -1,003.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.