Hlavní obsah

Novým šampiónem superbiků je Američan Spies, Smrž skončil desátý

PORTIMAO

Novým mistrem světa v závodech superbiků se stal Američan Ben Spies na yamaze. Jedinému českému jezdci Jakubu Smržovi patří po závěrečné Velké ceně Portugalska desátá příčka.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jakub Smrž obsadil v letošním ročníku MS superbiků 10. příčku.

Článek

Spies měl před nedělním vyvrcholením sezóny v Portimau desetibodové manko na Japonce Norijukiho Hagu, vše ale změnila první jízda. Pětadvacetiletý Američan ji s přehledem vyhrál, naopak Haga se ocitl po vlastní chybě na zemi a do cíle nedojel. Stejně se vedlo i Smržovi, který mohl záhy zapomenout na boj o vyšší celkové postavení.

Ve druhé jízdě Spies neriskoval a nepouštěl se do ostrých soubojů s nejrychlejšími. Šachovnicový praporek viděl jako pátý. Haga závěrečným finišem vybojoval druhou příčku za Italem Michelem Fabriziem, na zisk titulu by mu ale nestačilo ani vítězství. Smrž na ducati držel devátou příčku, která mu patřila už na startovním roštu, později se po odstoupení jednoho z jezdců o místo posunul.

Spies získal titul hned ve své první sezóně v MS superbiků. V předchozích letech několikrát opanoval podobný seriál v Severní Americe, loni odjel tři závody v královské motocyklové disciplíně MotoGP. Tam se v příští sezóně vrátí jako člen týmu Yamaha Tech 3, startovat by měl na divokou kartu dokonce už v závěrečném podniku této sezóny ve Valencii.

Závěrečné závody MS superbiků v Portimau
1. závod: 1. Spies (USA/Yamaha) 38:15,390, 2. Rea (Brit./Honda) -1,697, 3. Biaggi (It./Aprilia) -2,113, ...Smrž (ČR/Ducati) nedokončil.
2. závod: 1. Fabrizio (It./Ducati) 38:19,654, 2. Haga (Jap./Ducati) -1,195, 3. Rea -1,494, ...8. Smrž -10,434.
Konečné pořadí MS: 1. Spies 462, 2. Haga 456, 3. Fabrizio 382, ...10. Smrž 169.

Reklama