Hlavní obsah

Salto s harleyem? Ta nejšílenější věc, ví odvážný Chuck

Do Prahy přijel kvůli jedinému skoku. Takovému, jaký dosud nikdo nepředvedl. Americký freestyle motokrosař Chuck Carothers chystá v sobotu v O2 Areně v rámci FMX Gladiator Games salto s 270 kg vážícím strojem značky Harley-Davidson. „Být první, kdo to dokáže, to mě láká,“ troufá si.

Foto: Sport.cz

Chuck Carothers

Článek

Kdo s tímhle bláznivým nápadem přišel?

Marek Rejman (organizátor FMX Gladiator Games - pozn. red.) asi před čtvrt rokem. Psali jsme si a o najednou vypálil: „Co kdybys zkusil backflip na Harley-Davidsonu?“

Co jste si pomyslel?

Říkal jsem si, vždyť to je stroj na vyjížďky po silnici, ne na freestyle motokros. Začal jsem přemýšlet, jak přesně vlastně vypadá, našel jsem na netu obrázek a vyrazil jsem k našem prodejci, abych si pořádně harleye prohlídnul. Když jsem si tam na něj sedl a zkoušel vzít za řidítka, jestli se dá zvednout, všichni na mě dost divně koukali. (směje se) Ale pak jsem si říkal, že to půjde, tak do toho jdu. Je výzva být v něčem první.

Kolikrát si tenhle trik vyzkoušíte na nečisto před ostrou premiérou?

Zkouším ho do foam pitu (molitanová jáma - pozn. red.). Přijel jsem sem už začátkem listopadu, kdy jsem to tři dny trénoval. Zatím jsem skočil patnáctkrát, možná dvacetkrát. To by mělo stačit, než to zkusím na hlínu. Je to pořádně těžká mašina, skoro třikrát těžší než motorka, na kterou jsem zvyklý. Dá práci ji pořádně roztočit, navíc má mnohem slabší tlumiče. Během čtvrtka to ještě párkrát zkusím a v sobotu jdu na to. Ale jo, myslím, že to klapne.

Jde vám to v tréninku čím dál lépe?

Těch prvních asi pět skoků bylo špatných, dopadal jsem do molitanu po hlavě, až pak jsem se uklidnil, že to půjde. Mezi těmi dalšími byly nějaké nepovedené, ale už se do toho dostávám. Největší problém je, abych stabilizoval vzdálenost, do které dopadám, pokaždé je to trochu jinak daleko. Z toho mám největší obavy.

Není divu, je to hodně nebezpečný kousek...

Je, ale sport, co děláme, prostě nebezpečný je. Doufám, že to dobře dopadne, já budu šťastný a budu pak moct slavit na party. (šibalsky se usmívá)

Je to nejšílenější věc, ke které jste se kdy nechal přemluvit?

Jo, to určitě. Bude to pro mě trochu divný. Odpoledne se budu jen dívat a večer předvedu jediný skok.

Jen jednou trik zkusíte právě kvůli jeho nebezpečnosti?

Přesně tak. I pro motorku je to náročné, po dopadu se pořádně otřese, nemusela by se stihnout nechat prohlédnout a opravit do večerní show.

Co vám na to řekli ostatní jezdci?

Myslím, že někteří to ještě ani nevědí. A ti ostatní říkají, že jsem šílenec. (smích)

A rodina?

Jsou nervózní, hlavně moje manželka. Rozmlouvali mi to. Ale už mě znají, vědí, že do toho stejně půjdu. Bude to zábava.

Očima české jedničky Petra Piláta
„Chuck trénuje u nás v Čerčanech. Před měsícem přijel poprvé asi na tři dny, já viděl jen ten úvodní. Při prvním pokusu z toho vypadl v půlce, další byly nedotočené. Teď tu byl v neděli a už byl jeden skok jako druhý, všechny na kola. Já si to zkusit nechtěl, ono když na vás spadne 270 kilo, tak vám to akorát něco zlomí... Když jezdec umí backflip, tak je reálné to zvládnout, jen musí mnohem víc zatáhnout, aby se motorka otočila. Navíc tenhle stroj samozřejmě není dělaný na freestyle motokros, tak největší strach bych měl, aby se nerozpadl při dopadu, když poletí z jedenácti metrů. Ale bude to hustý.“

Reklama