Hlavní obsah

Dryml jel vabank a spadl, Zlatá přilba pro Sullivana

PARDUBICE

Slavnou Zlatou přilbu v Pardubicích opět získal Australan. Po loňském vítězi Jasonu Crumpovi převzal žezlo Ryan Sullivan. Ten vyhrál i před šesti lety. Nejlepší z českých závodníků Aleš Dryml ve finále riskoval a atakoval třetí pozici, pak ale upadl a skončil poslední. Třetí místo tak nakonec patřilo Britu Lee Richardsonovi.

Foto: ČTK/Michal Doležal

Vítězný Ryan Sullivan z Austrálie (vlevo) před krajanem Jasonem Crumpem (vpravo) a Britem Lee Richardsonem (uprostřed).

Článek

Dryml přesto zažil úspěšné odpoledne. Už v semifinále byl vůbec poprvé v kariéře a protlačil se na úkor Poláků dokonce i mezi nejlepší šestku. "Věděl jsem, že si čtvrtou pozici udržím, ale nechtěl jsem se s tím spokojit," povídal po závodu Dryml. Zariskoval, do mezery mezi dvěma jezdci se však nevešel. "Byla na dráze malá díra a já jsem tam vletěl moc rychle a navíc nepřipravený," vysvětloval nejlepší český závodník. "Ale hodně jsem se tady naučil, snad to v dalších letech zužitkuji," byl nakonec spokojený s finále.

K nejlepšímu výsledku v sezóně mu pomohla motorka bratra Lukáše, jenž kvůli zranění ukončil sezónu a stroj mu půjčil. "Bavili jsme se, že bych potřeboval lepší motor, tak jsem zkusil jeho," povídal třiadvacetiletý závodník, který jel Zlatou přilbu už posedmé. "Jela výborně a bylo to i vidět. Trochu jsem měl strach jestli to zvládnu, ale bylo to nakonec dobré," radoval se.

Crump myslel na šampionát

Obhájce Crump, vedoucí muž letošního ročníku Grand Prix, měl dnes podle svých slov nejvyrovnanější výkony a o vítězství se připravil sám hloupou chybou v poslední jízdě. "Přemýšlel jsem nad stopou a než jsem se rozhodl, Ryan mě předjel," litoval Crump. "Ale byl to dobrý závod v kvalitní konkurenci," pravil.

Myšlenkami už však byl v norském Hamaru, kde se příští týden jede poslední závod Grand Prix. Figuruje v čele mistrovství světa a rád by tuto pozici uhájil. "To je pro mě důležitější, takže mě to druhé místo nemrzí," pověděl po závodu trojnásobný vicemistr světa a trojnásobný světový šampión v soutěži družstev.

Vyrůstali na podobných

Sullivan vyhrál podruhé ve svém osmém startu na Zlaté přilbě. "Letos se mi moc nedařilo, takže o to víc mě výhra těší," řekl po závodu, do něhož vystartoval z nevýhodné šesté dráhy. "Z toho jsem měl strach, ale nakonec to vyšlo," ulevil si. V Pardubicích Australané získali v posledních sedmi letech šest titulů. "Dráha je podobná těm, na nichž jsme doma vyrůstali," usmál se.

Českým jezdcům se s výjimkou Drymla příliš nedařilo. Do čtvrtfinále prošli z osmi jezdců jen tři, ale Marianu Jiroutovi se nevedlo a Bohumila Brhela dvakrát zradil motocykl. Brhel i Aleš Dryml budou v příštím roce startovat v Grand Prix, divoká karta je prý připravena také pro zraněného Lukáše Drymla.

Zlatá přilba 2003
Finále: 1. Sullivan, 2. Crump (oba Austr), 3. Richardson (Brit.), 4. Karlsson (Švéd.), 5. Adams (Austr.), 6. A. Dryml (ČR).
Malé finále: 1. Drabik, 2. Ulamek (oba Pol.), 3. Loram (Brit.), 4. Max (Švéd.), 5. Ermolenko (USA), 6. Smith (Brit.).

Reklama

Související témata: