Hlavní obsah

Na domácích oválech budou proti sobě bojovat jen dvě plochodrážní družstva

PRAHA

V úterý startuje nový ročník české extraligy plochodrážních družstev a pět jejích účastníků čeká nový sytém soutěže. Místo léta zažitých čtyřutkání se od letošního jara budou utkávat vždy jen dva celky, podobně jako se jezdí v ligách nejvyspělejších plochodrážních zemích - Británii, Švédsku, Polsku a Dánsku.

Foto: www.matejkus.cz

Matěj Kůs bude opět hájit barvy Olympu.

Článek

Každý z pětice extraligových týmů (PDK Grepl Mšeno, AMK Zlatá přilba Pardubice, AK Slaný, PSK Olymp Praha a PK Plzeň) se v základní části soutěže utká se svým soupeřem jednou doma a jednou na jeho oválu. Čtyři nejlepší mužstva postoupí do play-off. První bude hostit čtvrtého a druhý třetího. Vítězové se pak střetnou o titul ve finále, které se pojede na dráze lépe umístěného družstva ze základní části.

Celky budou hojně využívat služeb cizinců, protože v každém závodě mohou nastoupit za jeden celek dva jezdci s licencí jiné federace. Tým může pro jeden závod  využít maximálně sedmi jezdců, z nichž musí být dva junioři. Fanoušky čeká třiadvacet kvalitních závodů. Příznivou zprávou pro závodníky je skutečnost, že se všechny závody uskutečnění na drahách vybavených bezpečnostními nafukovacími mantinely,

Nový systém má české ploché dráze prospět

„Mělo by to přinést zlepšení stavu české ploché dráhy i atraktivitu soutěže. Nový systém přinese více závodů, po čemž závodníci volají, do závodů dospělých se víc zapojí  junioři, což by mělo zlepšit jejich výkonnost. Dalším plus pro diváka může být skutečnost, že závody budou oproti minulosti kratší, patnáct jízd zabere zhruba hodinu a půl,“ uvedl šéf  Olympu a ředitel pražské Grand Prix Petr Ondrašík.

Souboje domácích celků mají vyšperkovat cizinci, mezi nimiž je řada současných či bývalých účastníku nejprestižnějšího seriálu Grand Prix. Za mšenského obhájce titulu by měl startovat slavný Američan Greg Hancock, nebo velice dobří Poláci Piotr Protasiewicz, Sebastian Ulamek, či Grzegorz Walasek. V pardubických barvách se mohou objevit hvězdy jako jsou Dán Kenneth Bjerre, Maďar Matej Ferjan a Brit Tai Wofinden. Slaný bude tradičně spoléhat na polskou výpomoc, jíž představuje zejména Slawomir Drabik, to samé platí o Plzni s Patrikem Dudkem v čele polské družiny.

Olymp chce premiérově nasazovat cizince

Poprvé sahá zahraniční výpomoci Olymp, který dosud narozdíl od jiných domácích klubů spoléhal na české jezdce. Nyní došlo na Markétě ke změně strategie a Pražané mohou nasazovat někoho z australské dvojice Leight Adams, Davey Watt, doplněnou o Brita Edwardse Kennetha a Poláka Tomasze Rempalu.

„Pravděpodobně budeme v základní části nasazovat jednoho cizince. Pro účastníky Grand Prix jsou starty na Markétě zajímavé i tím, že si mohou otestovat naší dráhu před květnovou Grand Prix,“ pravil Ondrašík s tím, že týmy mohou soupisky do konce června rozšiřovat.

Tipovat favorita na titul ani kandidáta na páté místo, jemuž zůstane po základní části extraligy černý Petr, prý není podle nového manažera Olympu Vladimíra Vopata jednoduché. „Silné se zdá být podle soupisky Mšeno, ale je otázkou, jestli není silné až moc, což není pokaždé výhoda. O tom, kdo zůstane mimo, se dá těžko spekulovat. Svůj význam může sehrát třeba zranění,“ sdělil manažer, jehož svěřence čekají zkraje sezóny v domácím prostředí tři důležité bitvy.

Olymp hostí na Markétě postupně Mšeno (13. 4.), Pardubice (20. 4.) a Slaný (6. 5.). Tyto souboje budou pro pořadatele i diváky vítanou generálkou na třetí závod mistrovství světa, který se na břevnovské stadiónu jede 22. května jako Grand Prix České republiky. Sílu pražského týmu potvrdil i bez cizinců čtvrteční test, v němž porazili vysoko Plzeň 58:33.

Kalendář plochodrážní extraligy 2010
13. 4.: Praha – Mšeno, 20. 4.: Praha – Pardubice, 6. 5.: Praha – Slaný, 13. 5.: Mšeno – Plzeň, 19. 5.: Pardubice – Plzeň, 2. 6.: Pardubice – Slaný, 3. 6.: Praha – Plzeň, 9. 6.: Plzeň – Praha, 10. 6.: Mšeno – Praha, 16. 6.: Pardubice – Praha, 23. 6.: Slaný – Mšeno, 24. 6.: Mšeno – Slaný, 30. 6.: Plzeň – Slaný, 5. 7.: Mšeno – Pardubice, 21. 7.: Slaný – Pardubice, 4. 8.: Slaný – Plzeň, 11. 8.: Pardubice – Mšeno, 25. 8.: Slaný – Praha, 1. 9.: Plzeň – Pardubice, 9. 9.: Plzeň – Mšeno.
Termíny play-off budou určeny dodatečně
Semifinále: 1. tým – 4. tým, 2. tým – 3. tým. Finále: vítězové semifinálových utkání.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.