Hlavní obsah

GP Japonska silničních motocyklů se příští víkend nepojede

LONDÝN

Kvůli omezení letecké dopravy způsobené sopečným popelem z islandského vulkánu Eyjafjallajökull se příští týden neuskuteční Velká cena Japonska silničních motocyklů. Agentuře Reuters to řekli představitelé okruhu v Motegi.

Foto: Mohammed Dabbous, Reuters

Stroje motocyklových hvězd zůstanou neosedlány.

Článek

"Dostali jsme potvrzení, že závod je odložen," uvedl Kazunari Kinebuči. O náhradním termínu by měla Mezinárodní motocyklová federace (FIM) informovat v pondělí. Podle severu Motorcyclenews.com by se měl původně druhý díl mistrovství světa odjet až v závěru sezony 3. října mezi Velkými cenami Malajsie a Austrálie.

Po odvolání závodů všech tříd v Motegi bude šampionát i s českými účastníky Jakubem Kornfeilem, Lukášem Peškem a Karlem Abrahamem pokračovat 2. května v Jerezu. Delší pauza může přijít vhod vítězi úvodní Grand Prix Kataru Italovi Valentinu Rossimu, jenž se ve čtvrtek lehce zranil při tréninku na motokrosovém stroji. Jeho start v Japonsku nicméně neměl být ohrožen.

Většina týmů sice poslala letecky do Japonska materiál minulý týden přímo z Kataru, sopečný mrak znemožňující vzdušný provoz nad severní a střední Evropou však "uvěznil" na starém kontinentu velkou část lidí.

Opačný problém nyní řeší kolotoč formule 1, který nemá jak se dostat po dnešní Velké ceně Číny ze Šanghaje do Evropy, kde má většina týmů své základny. "Bude to výzva, ale nějaký způsob najdeme, i kdyby to měla být Transsibiřská magistrála," zmínil se šéf McLarenu Martin Whitmarsh o legendární 9288 km dlouhé železniční trati z Vladivostoku do Moskvy.

Ačkoli týmy se chytaly před další Velkou cenou na svých vozech pracovat, čas je zase tolik netlačí, protože se v Barceloně jede až za tři týdny. "Odvezeme veškerý náklad ještě dnes na letiště a budeme doufat, že se do týdne odsud dostane. Pokud ne, budeme přemýšlet o tom, že ho přepravíme rovnou do Barcelony. Stejně nevím, proč kolem toho všichni tolik vyšilují, stejně s tím nemůžeme nic dělat," řekl flegmaticky manažer dopravy F1 Alan Woollard, jenž má přepravu 700 tun materiálu včetně vozů na starosti.

Reklama

Související témata: