Hlavní obsah

Snad smolné roky v Brně obrátím ve štěstí, věří Abraham

Nervozitu nechce Karel Abraham před domácí premiérou v MotoGP připustit. Kromě dvou nedokončených závodů letos v mistrovství světa vždy bodoval, jeho nejlepším umístěním jsou sedmé příčky z Jerezu a Silverstonu. „Přiznávám, že kdyby před sezónu někdo předpovídal takové výsledky, byl bych za ně vděčný. Ale teď vím, že mám i na víc,“ říká před startem v Brně český jezdec.

Foto: Milan Malíček, Právo

Motocyklista Karel Abraham

Článek

Jak snášíte, že máte být hlavním diváckým tahákem nedělní Velké ceny?

Byl bych rád, kdyby to tak skutečně bylo. Loni jsem měl z domácího závodu obavy a říkal, že bych ho raději sledoval z tribuny, což se bohužel vyplnilo, protože jsem v kvalifikaci šel docela škaredě k zemi a doktoři mě pak nepustili na start. Letos se těším a doufám, že to pro mne dobře dopadne. Snad smolné roky v Brně už obrátím ve štěstí.

Nestraší vás, že jste na Masarykově okruhu dojel za sedm let účinkování v mistrovství světa jediný závod v roce 2007?

Z hlavy je to pryč, při závodění se nedá přemýšlet, co bylo dřív, to jdou většinou výsledky z kopce. Necítím ani nějak zvlášť velkou nervozitu, věřím, že se mi podaří odjet dobrý závod.

Máte nějaké přání ohledně umístění, nebo snad sen?

Sen má úplně každý, ale nechci říkat žádné cíle. Samozřejmě vím, s čím bych byl asi tak spokojený, ale těžko to definovat před závodem, protože třeba nikdo vůbec nespadne a já budu bojovat s dalšími pěti lidmi a budeme se hodně předjíždět, i tak to může to být pro mne perfektní závod, protože získám spoustu zkušeností, i když v té skupince dojedu poslední.

Můžete jmenovat nějaké soupeře, při jejichž předjetí si řeknete, byl to dobrý závod?

Snažím se být pokaždé před Eliasem a stejně tak bych chtěl mít vždy za sebou Crutchlowa , pak jsou tam Capirossi, de Puniet, Barbera, Aojama, Bautista a ti mohou být v té skupince.

Dřív jste říkal, že je to doma pro vás vždycky docela svazující. To už neplatí?

Tomu se nedá úplně uniknout. Tlak přichází od známých, sponzorů, ale i třeba od vás novinářů a je toho tady na mne prostě všeho daleko víc, než při jiných závodech. Byla možnost přespávat doma, ale už od středy zůstávám na okruhu, jako jinde v cizině.

To má být recept, jak letos získat trochu víc klidu?

Snažili jsme se letos hlavně akce kolem trochu redukovat, protože potřebuju s mechaniky pracovat na motorce a makat od prvního tréninku. Každý pád nebo chyba znamená v MotoGP zdržení práce na správném nastavení, i když kdo nepadá, nezrychlí, takže občas se to stane. Jinak nemá smysl měnit zaběhlé věci jen kvůli tomu, že jedu doma.

Platí ještě ten nápad s čistě bílým designem motocyklu pro brněnskou Velkou cenu?

Bylo něco vymyšleného a nevím, jestli se od toho upustilo. Ale taťka naznačoval, že to bude jen na neděli, a protože víc nevím ani já, tak to bude překvapení pro všechny. Jistotu mám jedinou, deštník na startovním roštu mi bude už tradičně držet přítelkyně Nikča.

Kdy jste se vůbec v Brně naposledy svezl?

Asi před třemi měsíci při motoškole, ale to učíte lidi sice v optimální stopě, ale v pomalém tempu, takže bych to ani tak nebral. Naplno jsem jel po okruhu naposledy loni při Velké ceně a všichni si pamatují, jak to dopadlo...

Jste v Brně doma, děláte třeba ostatním průvodce?

Průvodce určitě ne, akorát jsme si společně celý tým tady zašli na střelnici. Máme i dva mechaniky, kteří jsou z Brna, takže pokud chtějí ostatní něco vidět, pak je provedou spíš oni. Občas se i někdo ze soupeřů zeptá, kde by se mohl třeba ve městě dobře jíst...

Váš někdejší český rival v Moto2 Lukáš Pešek řekl, že MotoGP je jen o penězích a jinde jezdí talentovanější závodníci. Co vy na to?

Pokud si to opravdu myslí, tak proč vždy tvrdil, že by chtěl právě tuhle kategorii jezdit a označoval ji za vrchol. Jestli to myslel přímo na mě, tak Lukáš jezdil světový šampionát dost dlouho, aby věděl, jak to chodí a že je to všechno trochu jinak...

Umíte si představit, že příští rok by se v Brně šampionát motocyklů už nejel?

Byla by to velká škoda. Zdá se mi, že někteří politici u nás dělají špatné kroky. Zkráceně: pokud stát na Velkou cenu nepřispěje, tak nevydělá ani nic na daních a tam jde o větší částku než by měl zaplatit. A poznámky, že to jde taťkovi jako předsedovi představenstva automotodromu do kapsy, jsou nesmyslné.

foto: ČTK

Reklama

Související témata: