Hlavní obsah

Suzuki končí nejméně na dva roky v MotoGP

PRAHA

V mistrovství světa královské kubatury MotoGP budou nejméně v nadcházejících dvou sezonách chybět stroje značky Suzuki. Japonský výrobce dnes oznámil, že od příští sezony se nebude šampionátu účastnit, návrat považuje za možný nejdříve v roce 2014.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

V nejsilnější kubatuře tak budou v nadcházející sezoně zastoupeny jen tři značky. Rovněž japonské Honda a Yamaha a italská Ducati, kterou bude sedlat i český pilot Karel Abraham. Na startu bude jen dvanáct továrních jezdců. Už před třemi lety ze seriálu vystoupila Kawasaki.

Výrobce vysvětlil odchod z MotoGP pokračující ekonomickou recesí. V nadcházejícím období se chtějí technici v Suzuki věnovat vývoji nového a konkurenceschopného stroje. Z motocyklových disciplín bude mít nadále plnou podporu motokros.

Na stroji Suzuki získal v nejsilnější silniční třídě titul naposledy v roce 2000 Američan Kenny Roberts, tehdy ještě v kubatuře do 500 ccm, závod naposledy vyhrál Australan Chris Vermeulen v roce 2007 ve Francii. V uplynulé sezoně jezdil na suzuki Španěl Álvaro Bautista a obsadil s ní 13. místo o tři body před Abrahamem. Bautista bude v příští sezoně jezdit na hondě za tým Gresini.

Reklama

Související témata: