Hlavní obsah

Kornfeil v kvalifikaci sedmý, Abraham devátý. Oba odstartují v Brně ze třetí řady

Brno
Aktualizováno

Sedmý čas v brněnské sobotní kvalifikaci Moto3 zajel Jakub Kornfeil, zatímco Karel Abraham v MotoGP byl devátý, což je jeho letošní maximum. Oba čeští jezdci tak v neděli odstartují do Velké ceny ze třetí řady roštu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Český motocyklista třídy Moto3 Jakub Kornfeil na brněnském Masarykově okruhu.

Článek

Abraham se poprvé v životě dostal v Brně pod hranici 1:58 min, radost ze solidního výsledku mu však pokazil pád v předposlední kvalifikační minutě, po němž mechanici trochu s obavou zjišťovali,  jak vážně byl motocykl poškozen.

"Jsem moc rád, že jsem dokázal zajet čas pod 1:58 a ten pád snad nedopadl nakonec tak zle, jak se zdálo. Motorka je trochu poškozená, mechanici na ní dělají, ale snad půjde jen o výměnu dílů. S motorem by nemělo nic být a do nastavení bychom se měli trefit," říkal český jezdec, jenž odstartuje letos poprvé ze třetí řady.

Pole position královské třídy, jejíž závod startuje v neděli ve 14 h, si vyjel lídr MotoGP Jorge Lorenzo, který o více než tři desetiny sekund zlepšil Rossiho historický čas nejrychlejšího kola na brněnském okruhu z roku 2009.

Kornfeil ještě zrychlil

Kornfeil oproti pátečnímu tréninku, v němž obsadil nečekaně druhé místo, dokázal zrychlit, jenže lepší časy jezdili i jeho soupeři. "Předpokládal jsem, že budu ještě o trochu rychlejší, jenže žádné kolo mi nevyšlo tak ideálně jako o den dřív a nepovedlo se mi ani nikoho chytnout. Byla tam jednou šance s Viňalesem, jenže on to zrovna v ten moment zaklapl," líčil Kornfeil, jenž ale sedmé místo na startu považoval za docela dobrou pozici pro nedělní závod.

"Navíc jsme se dokázali výrazně přiblížit i závodnímu nastavení, přesto gumy pořád odcházejí hodně rychle. S nimi ještě musíme zkusit něco při ranním warm-upu," uvažoval Kornfeil a otázce na strategii pro závod, jenž se jede v neděli od 11 hodin, se jen usmál: "Ta je přece jasná, jet pořád vpředu."

Klíčový bude vydařený start

Kornfeil označuje za klíčový okamžik start. "Jde o to, aby se mně tam nikdo neutrhnul a udržel jsem se ve vedoucí skupině. Když nechytím její tempo, těžko se to už bude sjíždět. Pokud tam s nimi ale zůstanu delší čas, je podle mne reálně útočit třeba i na bednu. V takovém okažiku jsem připraven třeba i riskovat," vyprávěl.

Životní výsledek, páté místo v roce 2010, Kornfeil zajel právě v Brně na mokru. Letos by si ale déšť nepřál. "Pokud jde o počasí, tak určitě raději sucho," tvrdil Kornfeil, jenž nebyl ani překvapen, že Moto3 zajížděla letos lepší časy než loni stopětadvacítky.

"Čtyřtaktní motocykly mají do kopce větší zátah, jsou i rychlejší v zatáčkách. Dalo se to tušit," přiznal Kornfeil. Loni pole position v nejslabší kubatuře vyjel Španěl Terol za 2:08,118, letos nejrychlejší Cortese ho o 43 tisícin vteřiny předčil.

Do závodu mezi 32 jezdců se jako devětadvacátý kvalifikoval i druhý český závodník, sedmnáctiletý Miroslav Popov. Ten startuje v šampionátu letos poprvé, v týmu Mahindra Racing jako náhrada za zraněného Brita Webba.

Nedělní závodní program Velké ceny - 11.00 h: Moto3 (Fanda), 12.20: Moto2 (Fanda), 14.00: MotoGP (Nova).

Výsledky kvalifikace v Brně:
Moto3:
1. Viňales (Šp, FTR Honda) 2:08,075
2. Cortese (Něm., KTM) +0,033
3. Khairuddin (Mal., KTM) +0,429
4. Antonelli (It., FTR Honda) +0,585
5. Salom (Šp., Kalex KTM) +0,644, ...
7. Kornfeil (ČR,, FTR Honda) +0,944
29. Popov (ČR, Mahindra) +3,894
MotoGP:
1. Lorenzo (Šp., Yamaha) 1:55,799
2. Crutchlow (Brit., Yamaha) +0,196
3. Pedrosa (Šp., Honda) +0,528
4. Spies (USA, Yamaha) +0,532
5. Dovizioso (It., Yamaha) +0,760...
9. Abraham (ČR, Ducati) +1,974
Moto2:
1. P. Espargaro (Šp., Honda Kalex) 2:01,953,
2. Lüthi (Švýc., Honda Suter) +0,282,
3. Redding (Brit., Honda Kalex) +0,286,
4. Marquez (Šp., Honda Suter) +0,389,
5. Corsi (It., Honda FTR) +0,885.

Reklama

Související témata: