Hlavní obsah

Kornfeil se rval o pódium, jenže trať osychala rychle a skončil šestý. Abraham dojel v Brně devátý

Brno
Aktualizováno

Parádní podívanou, ale s trochu smutným koncem, připravil divákům při Velké ceně na Masarykově okruhu Jakub Kornfeil v závodě Moto3. Zvolil výtečné nastavení pro začátek na mokru a ještě do posledního kola vjížděl na medailové pozici. Nakonec na osychající trati skončil šestý. Karel Abraham v MotoGP dojel devátý, což je jeho maximum v Brně.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jakub Kornfeil na trati Masarykova okruhu v Brně.

Článek
Fotogalerie

Závod Moto 3 ovlivnil dopolední déšť a jezdci se museli rozhodnout, na jakých pneumatikách pojedou. Kornfeil upravil nastavení částečně na mokro a držel se celou dobu vpředu. "Bylo jasné, že ti, co dají mokré gumy, tak odjedou a ti na suchých je ke konci dojedou. My jsme zvolili zlatou střední cestu, jenže v závěru už to nebylo ono. Cortese, Salom a Viňales, kteří se hnali za mnou, jezdili o vteřinu na kolo rychlejší čas," říkal Kornfeil.

Trať osychala rychleji než by si čeští příznivci přáli, takže smečka pronásledovatelů se na Kornfeila stihla dotáhnout a nakonec klesl domácí jezdec na šestou příčku. Od pódia ho dělilo šest desetin vteřiny, přesto jde o jeho nejlepší výsledek sezóny. "Šesté místo ještě nemám, což je super, je to spousta bodů. Zároveň jsem ale trochu zklamaný, protože jsem hodně dlouho jezdil druhý a nakonec mě předjeli ti rychlíci," vyprávěl Kornfeil. "Už jsem myslel na pódium, jenže závod končí až šachovnicí. Snad jsem ale lidi bavil," dodal.

Hodně vidět v závodě nejslabší kategorie byl i druhý český jezdec Miroslav Popov, jenž dostal v Brně šanci jako náhradník za zraněného Webba v týmu Mahindra Racing. Startoval sice až z desáté řady, ale v úvodu hodně riskoval a v sedmém kole byl dokonce třetí. Nadšení diváci tak mohli vidět dvojici Čechů na medailových pozicích.

Jak ale trať stále rychleji osychala, Popov se postupně propadal a čtyři kola před cílem navíc po kontaktu s Masbouem skončil na zemi. „Francouz mě trefil a hodně mě tím naštval," vysvětlil gesto zloby 17letý český talent, jenž nakonec upadl ze čtrnáctého místa.

Karlu Abrahamovi se v MotoGP nepodařilo z třetí řady roštu dobře odstartovat. "Zkazil jsem nájezdy do první zatáčky a šel na brzdy přiliš brzy," líčil, proč klesl až na dvanáctou příčku. Postupně se ale dokázal vrátit na pozici, kterou si vyjel v kvalifikaci a nakonec z toho bylo jeho nejlepší umístění za celou dobu, co na brněnském okruhu při MS závodí.

Do cíle tu Abraham dojel po dlouhých pěti letech. "Za prolomení té série brněnských nezdarů jsem hodně rád a fajn je i sedm bodů do klasifikace. Když jsem viděl šachovnici, tak se mi ulevilo, ale mrzí mě, že jsem se v ávodě nepřiblížil časům z kvalifikace. Asi se na tom podepsaly i moje nervy, abych něco zbytečně nepokazil," uvažoval.

Pedrosa slavil v MotoGP

O prvenství spolu svedli velký souboj Španělé Lorenzo a Pedrosa, který šel přes vítěze kvalifikace deset kol před cílem. Lorenzo vsadil na útok v posledním kole, kdy si oba rivalové několikrát předjetí vrátili, až se nakonec radoval starší z krajanů. „Šli jsme do sebe tvrdě, ale fér. Když mě Lorenzo předjel, měl jsem půl kola na to, abych se dostal zpět a díky bohu se to povedlo, neboť jsem lépe trefil výjezd ze zatáčky. Snažil jsem se pak hlavně udržet ideální stopu," líčil Pedrosa, jenž se čtvrtým letošním triumfem přiblížil obhájci titulu v celkové klasifikaci už jen na rozdíl 13 bodů. Poprvé v životě dojel na stupně vítězů v MotoGP Brit Crutchlow.

Z prvenství v Moto3 se radoval Němec Folger, jenž si připsal druhý triumf v šampionátu po loňském vítězství v závodě tehdejší třídy do 125 ccm v Silverstonu. V Brně mu společnost na stupních vítězů dělali Salom a krajan Cortese, jenž si upevnil pozici lídra v MS. Závod kategorie Moto2 ovládl letos už pošesté Marc Marquez, jenž bude příští rok továrním jezdcem Hondy v MotoGP.

Letošní Velkou cenu navštívilo 212 303 diváků, což je o více než třicet tisíc méně než při rekordní návštěvě v roce 2007. Před rokem přijelo do Brna přes 238 tisíc fanoušků.

Výsledky Velké ceny České republiky v Brně
Moto3 (19 kol):
1. Folger (Něm., Kalex KTM) 43:03,089
2. Salom (Šp., Kalex KTM) +5,918
3. Cortese (Něm., KTM) +5,963
4. Viňales (Šp., FTR Honda) +6,091
5. Rins (Šp., Suter Honda) +6,490
6. Kornfeil (ČR, FTR Honda) +6,572
...Popov (ČR, Mahindra) nedokončil
Stav MS:
1. Cortese 200,
2. Viňales 168,
3. Salom 149,
4. Fenati (It., FTR Honda) 104,
5. Rins 83,
...12. Kornfeil 52.
Moto2 (20 kol):
1. Marquez (Šp., Honda Suter) 41:19,178,
2. Lüthi (Švýc., Honda Suter) +0,061,
3. P. Espargaro (Šp., Honda Kalex) +0,440,
4. Iannone (It., Honda Speed Up) +0,510,
5. Corsi (It., Honda FTR) +10,319.
Stav MS:
1. Marquez 213,
2. Espargaro 165,
3. Lüthi 154,
4. Iannone 149,
5. Redding (Brit., Honda Kalex) 106.
MotoGP (22 kol):
1. Pedrosa (Šp./Honda) 42:51,570,
2. Lorenzo (Šp./Yamaha) +0,178,
3. Crutchlow (Brit./Yamaha) +12,343
4. Dovizioso (It./Yamaha) +18,591,
5. Bradl (Něm./Honda) +25,582,
...9. Abraham (ČR/Ducati) +1:08,278.
Stav MS:
1. Lorenzo 245,
2. Pedrosa 232,
3. Stoner (Austr./Honda) 186,
4. Dovizioso 150,
5. Crutchlow 122,
...14. Abraham 25.

Reklama

Související témata: