Hlavní obsah

Rossi odnesl tréninkový pád pochroumaným malíčkem, přesto v Brně nejstarší muž MotoGP pojede

Brno
Aktualizováno

V Brně jel poprvé před osmnácti lety a hned tady jako nováček vyhrál. Letos už je Valentino Rossi ve 35 letech nejstarším a nejzkušenějším jezdcem ve startovním poli MotoGP a patří mezi ty, kteří by chtěli v neděli odpoledne zastavit letošní dominanci španělského talentu Marka Márqueze v královské třídě.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Pád italského jezdce Valentina Rossiho na okruhu v Brně při kvalifikaci kategorie MotoGP.

Článek

Jenže zatím má Ital na Masarykově okruhu dost problémů sám se sebou. V kvalifikaci skončil sedmý, což znamená start až ze třetí řady. Ještě předtím v posledním tréninku Rossi sice zajel nejlepší čas, ale vzápětí havaroval a při pádu s tovární yamahou si poranil levý malíček.

„Byla to moje chyba, v zatáčce jsem šel příliš pozdě na brzdy, ustřelilo mi přední kolo a ocitl jsem se na zemi. Odnesla to ruka, rukavice byla zcela sedřená," přiblížil havárii Rossi, který se v první chvíli dokonce obával, že prst bude zlomený. „To se nakonec nepotvrdilo, což je dobré s ohledem na závod. Zhmoždění tam je, ale jet s tím nebude problém," prohlásil Rossi, kterého do paddocku odvážel traťový maršál na skútru.

V neděli si pak na dopolední warm-up Rossi navlékal velmi obezřetně rukavici na pochroumaný prst, na dráze pak zajel devátý čas.

Ředitel stáje Yamaha Factory Racing Massimo Meregalli měl dojem, že se nehoda promítla na Rossiho kvalifikačním výsledku. „Škoda toho, mohl stát na roštu trochu lépe." Ital ale bude mít těsně před sebou nejvážnější soupeře v boji o post vicemistra světa, týmového kolegu Lorenza i dalšího Španěla Pedrosu.

Klíčem k úspěchu bude správné obutí

Rossi přiznal, že hodně důležitá pro závod bude správná volba obutí jeho motocyklu. „Nekloním se k použití měkké přední pneumatiky. Myslím si, že nasazení tvrdší směsi bude vhodnější," líčil Ital a pak žertoval, že když on v Brně slavil první ze svých 106 výher v závodech mistrovství světa, byly Márquezovi teprve tři roky.

„Někdy mi to přijde děsně dávno, ale vzpomínky mám tak silné, jako by to bylo včera. V Brně se mi vždycky dařilo, rád bych na to zase navázal," vykládá Rossi, který v MotoGP vyhrál na Masarykově okruhu pětkrát. Od posledního své prvenství v roce 2009 se tu ale nedostal na stupně vítězů.

Jak se umístí Valentino Rossi ve Velké ceně České republiky?
Zvítězí.
8,3 %
Bude "na bedně".
70,2 %
Mezi trojici nejlepších se neprotlačí.
18,6 %
Závod vůbec nedokončí.
2,9 %
Celkem hlasovalo 3346 čtenářů.

Reklama