Hlavní obsah

Plochodrážní Grand Prix na Markétě bude honem na Rickardssona

PRAHA

Honem na Švéda Tonyho Rickardssona bude plochodrážní Grand Prix České republiky, která se pojede v sobotu v Praze na Markétě. Vedoucí muž seriálu mistrovství světa má v čele celkového pořadí náskok 45 bodů a pokud vyhraje šestý letošní závod, jen stěží ho někdo připraví o šestý titul v kariéře. Stáhnout manko chce zejména Australan Jason Crump, který na Markétě vyhrál třikrát za sebou.

Foto: ČTK/Michal Doležal

Aleš Dryml

Článek

Domácí plochodrážníky bude zastupovat Aleš Dryml startující na divokou kartu.

"Crump už po minulém závodu říkal, že v Praze by chtěl zlomit tu letošní nadvládu a zvrátit jasnou pozici Rickardssona. Ale to je automat na vítězství," prohlásil na dnešní tiskové konferenci ředitel závodu Petr Ondrašík. S Alešem Drymlem mohou do bojů zasáhnout jako náhradníci jeho bratr Lukáš a Bohumil Brhel. "Rádi bychom, aby se Alešovi dařilo, aby se dostal do finále a sáhl si na stupně vítězů. Ale bude to mít hodně těžké," řekl Ondrašík.

Ve startovní listině nechybí žádný z patnácti stálých jezdců. Divákům se představí bývalý mistr světa Dán Nicki Pedersen, třetí muž aktuálního pořadí MS, a další adepti na stupně vítězů Australan Leigh Adams, Švéd Antonio Lindbäck a Greg Hancock z USA. "Chtějí útočit na Rickardssona a sebrat mu body," uvedl Ondrašík, jemuž jako pořadateli sedí formát 16 jezdců. "Lépe se plánuje časový program a také diváci mají větší přehled."

Dráha je podle organizátorů připravena, během dnešního dne se montují ochranné vzduchové bariéry. V pátek už budou jezdci trať testovat v tréninku. "Díky bariérám budou moci závodníci jet na hranici rizika," uvedl ředitel závodu. Pořadatele prý nezaskočí ani dešťové přeháňky, které by se nad Prahou mohly v sobotu objevit. "To je nejlepší na kropení dráhy. Trať je skvěle připravená, věříme, že padne rekord oválu," řekl Ondrašík.

Organizátoři očekávají jednu z největších návštěv v historii. Podle dosavadního zájmu by se v ochozech mohlo objevit kolem 11.000 fanoušků. "Velký zájem o lístky je z Anglie, Švédska a jako každý rok z Polska," přiblížil Ondrašík. V roce 2001 byl stadion na Markétě s kapacitou 13.500 diváků takřka vyprodán. Předprodej je ukončen, vstupenky se dají koupit už pouze na stadionu. "Ještě jsou, i když jich není mnoho," řekl Ondrašík.

Průběžné pořadí GP (po pěti závodech):
1. Rickardsson (Švéd.) 120 b., 2. Crump (Austr.) 75, 3. N. Pedersen (Dán.) 68, 4. Adams (Austr.) 56, 5. Lindbäck (Švéd.) 53, 6. Hancock (USA) 51.

Reklama

Související témata: