Hlavní obsah

I smrt koukala s otevřenou pusou. Australan jako první skočil s motorkou trojité salto

Praha

Vývoj nezastavíš. Zatímco ještě před deseti lety byl ve světě freestyle motokrosu obyčejný backflip (salto vzad) trikem elitní skupiny jezdců, dnes je zcela běžný v mnoha variacích. V roce 2006 legendární Travis Pastrana otočil poprvé motorku dvakrát a v úterý se historie měnila do třetice: Josh Sheehan z Pastranovy tlupy Nitro Circus skočil jako na světě první trojitý backflip!

Triple backflip na motorce

 
Článek

K historickému počinu došlo v adrenalinovém ráji „Pastranalandu" v Marylandu, kde už bylo k vidění leccos, trojité salto s motorkou ale poprvé. A že bylo na co se dívat, i když mnozí z přihlížejících dost možná při ostrém pokusu přivírali zrak.

Sheehan svůj 91 kilogramů stroj rozjel na rychlost 97 km/h a pak jej poslal vstříc jedenáctimetrové rampě se sklonem 81 stupňů. Při skoku, během nějž úspěšně provedl tři salta vzad, se dostal až do výšky 24 metrů, tj. zhruba na úroveň osmipatrového domu!

Obzvlášť působivý pohled na celý skok nabízí záběr z kamery, kterou měl Sheehan na helmě. „Byla to vzrušující jízda. Být prvním člověkem, který něco podobného dokázal, je určujícím mezníkem v mé kariéře. Sen se stal skutečností," jásal australský jezdec poté, co po úspěšném dopadu v euforii zahodil motorku a začal bouřlivě slavit s diváky.

Sám slavný Pastrana pak složil Sheehanovi velký hold. „V té obrovské výšce, které je třeba dosáhnout, aby bylo možné provést všechny otáčky, může i sebemenší chyba znamenat smrt. Josh je fakt největší řízek na planetě. Nejen že to vůbec zkusil, ale že to tam úspěšně poslal," poznamenal legendární pionýr FMX.

Reklama