Hlavní obsah

V životní sezóně Vršecký sní o titulu

PRAHA

Velký úspěch má na dosah český motoristický sport. David Vršecký z týmu Buggyra je čtyři závody před koncem Evropského poháru tahačů v čele šampionátu. „Jsem pochopitelně z toho vývoje nadšený a sezónu si vyloženě užívám,“ rozplývá se dvaatřicetiletý jezdec z Roudnice nad Labem.

Článek

Na prvním místě má 232 bodů, druhý Španěl Albacete se strojem MAN 216, třetí Bösiger na Buggyře 210. „Nejsou to rozdíly, které by mi dávaly šanci na předčasné oslavy, proto nepropadám euforii. Stačí, aby při jednom závodě praskla pneumatika nebo došlo k nějaké nehodě a všechno bude v háji,“ přemítá Vršecký.

Pozice, kdy na něj soupeři útočí a snaží se ho sesadit z čela šampionátu, není jeho nejoblíbenější. „Myslím, že je lepší být v pozadí, a pak vystřelit, než celou sezónu bojovat o uhájení pozice lídra a odrážet útoky soupeřů,“ vypráví Vršecký.

Dosud tři závody vyhrál, sedmkrát byl na stupních vítězů. „Je to moje nejlepší sezóna,“ říká bez velkého váhání. V čem je obrat proti minulým letům? „Máme výborně připravené auto. Vylepšili jsme motor, auta jsou spolehlivá, a tak jezdíme rychlé časy od začátku až do konce sezóny. V těch minulých jsme někdy třeba vydrželi jen polovinu nebo tři čtvrtě okruhů,“ dumá nad skokem dávajícím šanci na titul.

Drsná fyzická příprava

„A také jsem mnohem připravený než v minulosti i já sám. V zimě jsem absolvoval drsnou fyzickou přípravu, její objem byl mnohem intenzivnější a lze to říct i o tréninku v sezóně. V minulosti jsem si vystačil se dvěma přípravnými jednotkami v týdnu. Teď trénuji prakticky každý den. Kolo, posilovna, bazén a zase do kola,“ směje se Vršecký.

Byl by v současné situaci, kdy zbývají poslední čtyři závody, hodně zklamaný případnou ztrátou prvního místa? „Získat titul je můj sen. Po té přípravě a s autem, které mám, jsem určitě hoden být šampiónem. Bylo by pochopitelné, že bych celkovou prohru přijímal těžce, ale udělám vše, aby se to nestalo,“ slibuje český jezdec.

Tuší, že závěr sezóny na okruzích v Mostu, Zolderu, Le Mans a Jaramě bude hodně drsný. „Nikdo nikomu nic neodpustí. Asi už se nebude moc dobržďovat a kontaktů bude přibývat,“ myslí si Vršecký. Strach ale nemá. „V minulé sezóně mi druhá polovina vyšla o hodně lépe než první. Snad to bude stejné,“ přeje si s vidinou poháru pro evropského šampióna.

Čtyři zbývající závody očima Vršeckého
Most
„Je to domácí závod, který jsem nikdy nevyhrál, ale mám ho moc rád. Okruh je upravený, proto usilujeme o uspořádání testu. Přinejmenším bych měl absolvovat pár kol alespoň v soutěžní octavii. Vyhrát doma, to by mě určitě nakoplo.“
Zolder
„Druhý oblíbený okruh. Je to z kopce do kopce. Pravidelně se tady přetahuji se soupeři o nejlepší časy a vždy se mi tu dařilo, tak doufám, že to bude pokračovat.“
Le Mans
„Jede se tady už hodně pozdě a bývá hodně vlhko, často navíc mlhy. To není nic příjemného, těžko se hledá nastavení. Hlavně ať neprší a je sucho, pak budu spokojený.“
Jarama
„Můj rival Albacete tady bude mít velkou diváckou podporu, protože bude doma. Minulý rok jsem tam zajel nejrychlejší kolo, ale nikdy jsem tam nevyhrál.“

Reklama