Hlavní obsah

Delegáti volili prezidenta FIA pod tlakem, štve poraženého Vatanena

PRAHA/PAŘÍŽ

S pocitem komparsisty opouštěl v pátek volební zasedání Mezinárodní automobilové federace FIA Ari Vatanen. Finský mistr světa v rallye z roku 1981 byl v boji o prezidentský úřad jediným protikandidátem bývalého šéfa formulové stáje Ferrari Jeana Todta, který ale zaznamenal jednoznačné vítězství v poměru hlasů 135:49.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Ari Vatanen

Článek

Todt byl sice před samotnou volbou mírným favoritem, tak jednoznačný triumf ale možná nečekal ani on sám. A rozčarování bylo patrné i na Vatanenovi. „Nečekal jsem, že Jeana bude volit tak výrazná většina,“ prohodil před novináři. Odhady před klíčovým hlasováním se značně rozcházely, finskému činovníkovi se ale přece jen dávaly větší šance.

Podle 57letého činovníka, jenž posledních deset let strávil v lavicích europarlamentu, byl na delegátech kongresu patrný tlak. Todta totiž podpořil odcházející prezident Max Mosely i vlivný šéf formule 1 Bernie Ecclestone. „Myslím, že by mě volilo víc lidí. Delegáti ale byli zjevně pod tlakem,“ přitakal Vatanen.

Sám se snažil získat hlasy programem volajícím po proměně FIA, jejíž renomé v posledních letech pokřivila řada skandálů. „Režim, který ve FIA panuje, lze změnit jen těžko. Doufám, že se federace stane demokratičtějším orgánem, zatím je to ale spíš jen zbožné přání,“ dodal neúspěšný vyzyvatel Jeana Todta.

Reklama

Související témata: