Hlavní obsah

Automobilové federace chtějí snížit počet smrtelných nehod

ZLÍN

Prezident Mezinárodní automobilové federace (FIA) Jean Todt dnes ve Zlíně odstartoval na českém území kampaň "FIA ACTION FOR ROAD SAFETY" zaměřenou na bezpečnost silničního provozu. Akce vznikla jako podpora projektu OSN, který si dal za cíl v příštích deseti letech výrazně omezit počet dopravních nehod a usmrcených osob na silnicích.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Prezident Mezinárodní automobilové federace (FIA) Jean Todt ve Zlíně.

Článek

"Na silnicích obecně dochází k velkému množství smrtelných nehod, každý den umírá 3500 lidí a například loni bylo v České republice zraněno 25 tisíc lidí. Proto jsme přivítali možnost účastnit se a přispět k aktivitě OSN zaměřené na zvýšení bezpečnosti na silnici," uvedl Todt na dnešní tiskové konferenci ve Zlíně. Ta předcházela startu Barum rallye, jedné z největších motoristických akcí na českém území.

Šéf Mezinárodní automobilové federace věří, že se i díky této aktivitě podaří do roku 2020 zachránit na celém světě pět milionů lidí a další stamiliony se vyhnou zranění.

"Akce je zaměřena hlavně na mladé řidiče. A důležité je spojení se sportovci, kteří pro mě musejí být vzorem. Pokud se tak stane, tak věřím, že je lidé budou poslouchat. Normální lidé budou ochotni spíše poslouchat, co říká jejich hrdina než lidé z oblasti politiky," podotkl Todt, který do Zlíně přicestoval na krátkou návštěvu společně se svou manželkou a úspěšnou herečkou Michelle Yeohovou, která je mezinárodní ambasadorkou projektu.

Tvářemi akce Kopecký, Smrž a Panáčková

V Česku se tvářeni akce stali automobilový jezdec Jan Kopecký, motocyklista Jakub Smrž a motokárová jezdkyně Lucie Panáčková. Prezident Autoklubu ČR Roman Ječmínek věří, že i s jejich pomocí se podaří zlepšit zejména chování mladých řidičů. Právě na ně se totiž projekt v Česku primárně zaměřuje. "Protože právě oni se podílejí z dvaceti procent na všech nehodách," řekl Ječmínek, jenž slavnostně předal Todtovi nejvyšší udělovaný řád Zlatého lva.

Ječmínek konstatoval, že Autoklub už má připravenu řadu kroků, kterými by chtěl chování mladých řidičů zlepšit. Po vzoru dalších evropských zemí by například rád začal jednat o různých typech omezení jejich řidičských průkazů. Například by mohli řídit jen v doprovodu zkušených řidičů, mohla by se omezit jejich maximální rychlost nebo zavést povinnost absolvovat před udělením průkazu kurzy na speciálních polygonech.

"Neříkáme, že chceme prosadit vše. Chceme ale zahájit diskuzi, aby se nám to hrozivé procento jejich nehod podařilo snížit," podotkl Ječmínek. Zlepšit by se ale podle něho měl i systém autoškol nebo legislativní normy.

Reklama

Související témata: